Τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο ανοίγουν νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ύστερα από συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και εκείνα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για τα οποία αναμένεται επιβεβαίωση, πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισαν την ανάγκη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά στο υποθαλάσσιο φυσικό αέριο. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), έγινε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
«Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Επίσης χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας προκλητική και επιθετική και πρόσθεσε πως έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και στις προσπάθειες για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό το μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνή νόμο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να τον παραβιάζει. Όσον αφορά στις συνομιλίες του με τον κ. Πέρεζ, είπε ότι επαναβεβαίωσαν το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Η υπογραφή τεσσάρων διμερών συμφωνιών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αρχαιολογίας και των τηλεπικοινωνιών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πέρες για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Προέβησαν επίσης σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, ενώ συζήτησαν παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο κ. Πέρες, ερωτηθείς για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες.
«Το Ισραήλ δεν θα απειλήσει κανένα αλλά ούτε και θα δεχθεί απειλές από κανένα», είπε ο κ. Πέρες. Εξ άλλου, ανέφερε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου με χρήσιμο και ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Τόνισε ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής και ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άσκησης πίεσης για πολιτικά οφέλη. Ο Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε επίσης τεράστια την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και είπε ότι η συνεργασία των δύο χώρων είναι ειρηνική και δεν βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου