GuidePedia

0


Ο παρασκηνιακός ρόλος που φέρεται να έπαιξε η Τουρκία στην απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ έχει δώσει τροφή σε νέα φημολογία περί παρασκηνιακών διευθετήσεων που θα οδηγήσουν σε κάποιου είδους εξομάλυνσης των σχέσεων Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Η Τουρκία φέρεται να είναι μια από τις χώρες υποδοχής κάποιων εκ των Παλαιστινίων οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές με τους Ισραηλινούς να μη συζητούν καν την επιστροφή τους στα παλαιστινιακά εδάφη καθώς εμπλέκονταν σε σοβαρότατα αδικήματα που είχαν σχέση με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Άλλη παράμετρος είναι το τηλεφώνημα που έκανε ο εβρισκόμενος στη Δαμασκό ηγέτης της ισλαμικής Χαμάς, ο Χαλέντ Μεσάαλ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν δοθεί από παλαιστινιακής πλευράς το τελικό ΟΚ για την επίτευξη – υπογραφή της συμφωνίας για τον Γκιλάντ Σαλίτ. Ο Νταβούτογλου φέρεται από δημοσιεύματα να ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι δεν έχουν καμία σημασία οι τριβές στα άλλα επίπεδα με το Ισραήλ, δίνοντας άμεσα τη συγκατάθεσή του για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να τηρεί παρόμοια στάση.

Η Τουρκία είχε παίξει ρόλο και στα αρχικά στάδια των διαπραγματεύσεων για το θέμα, κατηγορεί όμως εμμέσως το Ισραήλ για έλλειψη εμπιστοσύνης και ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλαπλών καναλιών συνεννόησης με τη Χαμάς, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η οριακή πρόοδος που είχε επιτευχθεί.

Εν κατακλείδι, ο θεωρούμενος ως «γεράκι» πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο ιρανικής καταγωγής Σαούλ Μοφάζ (κόμμα Kadima), σήμερα επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσετ (Ισραηλινό Κοινοβούλιο), δήλωσε ότι η συγκυρία αποτελεί ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρεζ, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον Ερντογάν δημοσίως στο Νταβός της Ελβετίας, μια ενέργεια που οδήγησε στη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών, ο οποίος δήλωσε «ευχάριστα έκπληκτος από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης» στο ζήτημα, χωρία να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ προ ημερών είχε στείλει συλλυπητήρια επιστολή με πολύ θερμά λόγια στον Ερντογάν για την απώλεια της μητέρας του.

Κατά συνέπεια, αναμένεται να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν οι διμερείς σχέσεις και αν θα γίνουν βήματα αποκατάστασης, μια εξέλιξη που έχει σημασία για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου συνεχίζονται οι δραστηριότητες της αμερικανικής Noble Energy στα «οικόπεδα» του Ισραήλ και της Κύπρου για την άντληση των πλουσίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Λέτε σε αντάλλαγμα των τουρκικών ενεργειών για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ να μας προκύψει ισραηλινή εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού; Οι ραγδαίες ανακατατάξεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείουν τίποτα, όσο απίθανο και αν φαίνεται.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top