GuidePedia

0

Η έκθεση καλεί το Ισραήλ να προβεί σε «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης»

Υπερβολική και παράλογη χαρακτηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ κατά του στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 η έκθεση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός ήταν νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «New York Times».

«Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ, σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ήταν υπερβολική και παράλογη» καταλήγει η έκθεση.

Στο κείμενο προστίθεται, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων «ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό» γύρω από τη Γάζα.

Η έκθεση καλεί το Ισραήλ να προβεί στην «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης» για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αποκαθιστώντας τη σχέση τους προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι δήλωσε ότι η έκθεση θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Γκι-Μουν, τις επόμενες ημέρες.

Διευκρίνισε ότι η επιβεβαίωση της ημερομηνίας δημοσιοποίησης θα γίνει την Παρασκευή.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top