GuidePedia

0


Ένα εκπληκτικό βίντεο που υπάρχει στο «youtube» βοηθά στην υπενθύμιση της Ιστορίας της Μέσης Ανατολής, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η συνύπαρξη του αραβικού και του περσικού στοιχείου με το εβραϊκό.
Την υπόμνηση του συγκεκριμένου βίντεο που παρουσιάζει τις καλοδιατηρημένες και εν πολλοίς ευημερούσες συναγωγές στο Ιράν του «μεγάλου εχθρού» που σε ρητορικό επίπεδο τουλάχιστον (και αρκετές διώξεις που υφίσταται το εβραϊκό στοιχείο, ενώ ο αριθμός των Εβραίων έχει μειωθεί αισθητά λόγω της πίεσης που ασκείται από το θεοκρατικό καθεστώς) καλεί για την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ, κάνει ένα εκ των κορυφαίων αναλυτών των σχέσεων στη Μέση Ανατολή με εξειδίκευση στις ιρανικές σπουδές:
Πρόκειται για τον ιρανικής καταγωγής Εβραίο, Μέιρ Τζαβεντάνφαρ, του οποίου τις αναλύσεις μπορεί κανείς να παρακολουθεί από τις σελίδες του βρετανικού «The Guardian», αλλά και από διάφορα σημεία στο διαδίκτυο όπου αναδημοσιεύουν τη δουλειά του.
Το μήνυμα που στέλνει αναφερόμενος στις «πανέμορφες» (από αισθητικής απόψεως) συναγωγές της Τεχεράνης είναι εκπληκτικό, δεδομένης της σημερινής κατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν: «Ακούστε τον τόνο της προσευχής στην αρχή του βίντεο. Εκατοντάδες χρόνια ζωής στη σιιτική χώρα μας έχει επηρεάσει στον τρόπο που προσευχόμαστε. Εάν δεν γνωρίζεις εβραϊκά, είναι κατανοητό το να σκεφτείς ότι κάποιος διαβάζει το Κοράνι. Ο Αχμαντινεζάντ και οι συν αυτώ, έρχονται και φεύγουν, αλλά ο δεσμός του εβραϊκού λαού με το Ιράν θα είναι αιώνιος. Το Ιράν και το Ισραήλ θα ξαναγίνουν φίλοι»… (!!!)

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top