GuidePedia

0

Ένα νέο πρόβλημα προέκυψε στις διμερείς σχέσεις Αιγύπτου και Ισραήλ, μετά τις τρεις επιθέσεις κατά των ισραηλινών στόχων και το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εύρεσης των ανταρτών, οι Ισραηλινοί σκότωσαν επτά άτομα.

Σύμφωνα, όμως, με την Αίγυπτο οι τρεις από αυτούς ήταν απλά στελέχη των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε οργή στους Αιγυπτίους αξιωματούχους και πολίτες. Το Κάιρο ζήτησε επίσημα από το Τελ Αβίβ να υπάρξει επίσημη έρευνα για το συμβάν, το οποίο μάλιστα συνέβη εντός του αιγυπτιακού εδάφους.

Με βάση την ανταπόκριση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο θάνατός τους προήλθε από βολές επιθετικού ελικοπτέρου το οποίο προσπαθούσε να χτυπήσει τους αντάρτες. Δε ξεκαθαρίστηκε αν οι Αιγύπτιοι στρατιώτες ήταν σε κοντινή απόσταση ή αν οι χειριστές του ελικοπτέρου τους πέρασαν για αντάρτες ή αν συνέβη κάτι άλλο.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι αντάρτες ήρθαν από τη Λωρίδα της Γάζας, πέρασαν στο Σινά στο οποίο βρίσκονται αιγυπτιακές δυνάμεις για να εκδιώξουν κάπου 1.200 – 1.300 ενόπλους που κυκλοφορούν στην περιοχή.

Όπως ήταν φυσικό οι θάνατοι προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από τους πολίτες της Αιγύπτου, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο καίγοντας την ισραηλινή σημαία, ενώ ζητούσαν το κλείσιμο της πρεσβείας και την απέλαση του πρέσβη.

Το πρόβλημα αυτό εντείνεται από την άνοδο των ισλαμιστών στην αιγυπτιακή πολιτική σκηνή, η οποία δημιουργεί πιέσεις και στην αιγυπτιακή ηγεσία που προσπαθεί να διατηρηθεί σε λεπτές ισορροπίες, στη μετά Μουμπάρακ εποχή. Όπως είναι κατανοητό, τέτοια γεγονότα πολώνουν το κλίμα
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top