GuidePedia

0

Ετοιμάζουν αεροναυτική άσκηση στην Αν.Μεσόγειο
Λευκωσία: Σκηνικό έντασης στήνει με πρόφαση την έναρξη των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία χρονικά τοποθετείται μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας Οκτωβρίου.

Την ίδια ακριβώς περίοδο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή πέριξ της Κύπρου, και στο Αιγαίο. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων.

Είναι εμφανής η πρόθεση της Τουρκίας να στείλει για άλλη μια φορά προκλητικό μήνυμα επικυριαρχίας στην περιοχή, το οποίο βεβαίως δεν είναι άσχετο με τους τουρκικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς για πλήρη ναυτικό έλεγχο τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και του Αιγαίου.

Ήδη η Άγκυρα άρχισε να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης προετοιμάζοντας το έδαφος των επόμενων προκλητικών ενεργειών της. Σε σχέση με την Κύπρο επανέφερε στο προσκήνιο τις αντιδράσεις της σε σχέση με την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ήγειρε θέμα παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Η Τουρκία ακολουθεί βασικά την κλασική συνταγή της σκηνοθέτησης δήθεν προκλήσεων εις βάρος της για να δικαιολογήσει τις δικές της αντιδράσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση θα εκφραστούν μέσα από τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Γι’ αυτό και ακόμα το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τουρκικής πλευράς δεν μπορεί να αποκλείεται.

Σ’ ό,τι αφορά τις προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου πέραν των φραστικών απειλών από πλευράς Τουρκίας περί αντίδρασης σε περίπτωση έναρξης των γεωτρήσεων δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της νήσου. Ακόμα και πλησίον του χώρου όπου η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy προγραμματίζει εντός της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου να αρχίσει τις γεωτρήσεις για εντοπισμό φυσικού αερίου. Ούτε και μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πτήσεων τουρκικών μαχητικών στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης.

Η Τουρκία είχε προβεί σε ανάλογες προκλητικές ενέργειες και στο παρελθόν. Πέρα από την απειλητική προσέγγιση σε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος φρόντιζε στο παρελθόν, όταν ακόμα οι σχέσεις με το Ισραήλ ήταν πολύ καλές και πραγματοποιούσαν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, τα τουρκικά πολεμικά πλοία να επιστρέφουν στη βάση τους περνώντας στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία στην όλη σκηνοθεσία κλίματος έντασης περιέλαβε για πρώτη φορά «παρενοχλήσεις μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μεσόγειο». Σύμφωνα με την Άγκυρα μεταξύ 2 Ιουνίου και 11 Αυγούστου τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν 63 φορές τα τουρκικά μαχητικά στην περιοχή Χίου και 35 φορές στη Μυτιλήνη. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο Αιγαίου και Μεσογείου σε 20 περιπτώσεις στην περιοχή Χίου και 14 φορές στην περιοχή Λέσβου». Ωστόσο τα πραγματικά γεγονότα αποδεικνύουν πως τα όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά δεν είναι τίποτε άλλο από ψεύδη. Γιατί οι φερόμενες ως «παρενοχλήσεις» δεν είναι τίποτε άλλο από τις αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά.

Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν τη σαφή πρόθεση της Άγκυρας να εκβιάσει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα να περάσει το μήνυμα ότι αυτή είναι η κυρίαρχος σ’ ένα μεγάλο τμήμα της Μεσογείου.

Αυτό προβλέπει και ο σχεδιασμός του τουρκικού Ναυτικού που τέθηκε σε εφαρμογή εδώ και δύο χρόνια και το οποίο επεκτείνεται χρονικά μέχρι και το 2020. Στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση του πολεμικού της ναυτικού μέσα από μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κόντρα στο Ισραήλ

Μέσα στα πλαίσια αυτού του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ελέγχου της περιοχής από πλευράς Τουρκίας η όποια άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα κράτη που συνορεύουν μαζί της ερμηνεύεται από πλευράς Άγκυρας ως «εχθρική πράξη» ή ως ενέργεια που «στρέφεται εναντίον των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Αναφορές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα εναντίον της Κύπρου και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και κατά της Ελλάδας σ’ ό,τι αφορά το ανατολικό Αιγαίο.

Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ που δεν περιορίζεται μόνο στο περσινό επεισόδιο με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» αλλά αγγίζει και το παιχνίδι άσκησης ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι γύρω αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων και δεν είναι σε θέση να παίξουν οποιονδήποτε γεωστρατηγικό ρόλο.

Η Άγκυρα επιχειρεί εδώ και καιρό, μέσα από το δόγμα Νταβούτογλου, να αμφισβητήσει ανοικτά την επικυριαρχία του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου κάτι που ενόχλησε το Τελ Αβίβ.

Συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ βλέπει η Τουρκία

Την ίδια ώρα, συνερργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ πάνω σε δύο σημαντικούς τομείς βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τη μια είναι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας η οποία, όπως αναφέρει η «Cumhuriyet» συνεχίζεται παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, και η άλλη που είναι μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αφορά τον στρατιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας η Ελλάδα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Προς τον σκοπό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης, θα μεταβεί κατά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ και λέγεται ότι θα υπογράψει συμφωνία με τον ομόλογό του.

Η «Cumhuriyet» αναφέρει ότι αμέσως μετά θα αρχίσουν εργασίες και πριν την 1η Οκτωβρίου ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη θα μεταβούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διοργάνωσης κοινής άσκησης και θα εγκατασταθούν στη Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Επίσης αναφέρεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη θα αρχίσουν να πετούν προς την Ελλάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η απόφαση της «ε/κ διοίκησης», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου οδήγησε σε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περαιτέρω αναφέρει πως «παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στην απόφασή τους αυτή. Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών που είχε επισκεφθεί την Αθήνα σε δήλωσή της είχε πει ότι το θέμα θα μεταφερθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του προσεχούς μηνός στην Πολωνία».

Τέλος σημειώνει πως «μετά τις εξελίξεις αυτές , βάσει των ειδήσεων του ελληνικού Τύπου, η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο «ε/κ τομέας» (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κινηθούν από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top