GuidePedia

0
Τιμούν τον ηρωικό Ίκαρο της Πολεμικής Αεροπορίας Σήφη Αναστασάκη


Τον ηρωικό Ίκαρο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Σήφη Αναστασάκη από τη Γέργερη, που έχασε τη ζωή του στο καθήκον, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης νότια της Κρήτης, τιμά ο δήμος Γόρτυνας σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή της τοπικής κοινότητας Γέργερης, την ερχόμενη Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., με το ετήσιο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία του Χριστού, στη Γέργερη, ενώ στη συνέχεια όσοι παραβρεθούν θα μεταβούν στο σημείο όπου έχει στηθεί η προτομή, για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Τιμές στον αδικοχαμένο σμηναγό θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα, το οποίο θα συνοδεύει μπάντα.



Το ιστορικό της μοιραίας σύγκρουσης

Ήταν μεσημέρι της 26ης Αυγούστου του 2010, όταν πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης, στην οποία συμμετείχαν 6 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Το τραγικό περιστατικό βυθίζει στο πένθος την πολεμική αεροπορία και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Τάσο Μπαλατσούκα 33 ετών, χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών. Από τη σύγκρουση ο Μπαλατσούκας βρίσκει ακαριαίο θάνατο, ενώ ο Σήφης Αναστασάκης μεταφέρεται και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα και μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Πλησίον της προτομής υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που απεικονίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, σαν αυτό που οδηγούσε ο Σήφης Αναστασάκης ενώ πάνω της έχει σκαλιστεί και μια μαντινάδα που έχει γραφτεί προς τιμήν του σμηναγού κι η οποία αναφέρει:

"Ήσουν αετός στους ουρανούς,

στη γη σεμνός διαβάτης,

βιγλάτορας και μαχητής,

της λευτεριάς προστάτης"

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top