GuidePedia

0



Επιβεβαιώθηκε και από τους Τούρκους το αποκλειστικό δημοσίευμα του defencenet.gr της 1ης Ιουλίου για την κοινή τουρκογερμανική προώθηση του υποβρυχίου Type 209/1400 στην Ινδονησία τη στιγμή που πριν από μία δεκαετία ήταν η Ελλάδα που στήριξε την προσπάθεια των Γερμανών να προωθήσουν το νέα τους τότε υποβρύχια Type 214 στην διεθνή αγορά με την παραγγελία των τεσσάρων σκαφών από το ΠΝ.
Τότε γράφαμε ότι "Για την Ελλάδα η γερμανική εταιρεία HDW/TKMS, επιφυλάσσει σκάνδαλα και περίεργες αλλαγές ιδιοκτησιακών καθεστώτων και για την Τουρκία εξαγωγικές επιτυχίες. Αυτό που θα έκαναν τα Ελληνικά Ναυπηγεία με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, τελικά το κάνουν τα τουρκικά Ναυπηγεία:
Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες ομάδα αποτελούμενη από τουρκικές και γερμανικές εταιρείες σε συνεργασία με την τουρκική Υπηρεσία Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) προωθεί την πώληση δύο υποβρυχίων Type 209/1400 στην Ινδονησία. Η συνολική αξία του προγράμματος φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Ο βασικός αντίπαλος της τουρκογερμανικής κοινοπραξίας είναι η κορεατική ναυπηγική βιομηχανία Daewoo Shipbuilding and Marine η οποία αρχικά είχε συμμετάσχει στο ινδονησιακό διαγωνισμό με την γερμανική HDW αλλά τελικά αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς τους Γερμανούς.
Μετά από αυτήν την απόφαση της κορεατικής εταιρείας η HDW προσέγγισε την τουρκική υπηρεσία SSM αντί για την αντίστοιχη ελληνική όπως θα περίμενε κανείς και πρότεινε την από κοινού συμμετοχή γερμανικών και τουρκικών εταιρειών στο διαγωνισμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ερντογάν η οποία κατά μερίδα Ελλήνων θεωρείται λιγότερο μιλιταριστική από τον τουρκικό Στρατό αξιοποίησε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ινδονησία τον Απρίλιο του 2011 για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας τω δύο χωρών.
Τον περασμένο Ιούνιο η γερμανική εταιρεία με επιστολή που έστειλε στην SSM την εξουσιοδοτεί να εκπροσωπήσει τα υποβρύχια Type 209/1400 στην Ινδονησία επισημαίνοντας ότι τα υποβρύχια θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία (SSM is entitled to market and sell HDW class U 209 1,400-tonne submarines to be built in Turkey for the Project of Procurement of Diesel Electric Submarines by the Indonesian Navy).
Από την άλλη πλευρά η τουρκική κυβέρνηση δείχνοντας απίστευτη ευελιξία πρότεινε στην Ινδονησία την μίσθωση δύο υποβρυχίων Type 209 του τουρκικού Ναυτικού, μέχρις ότου ναυπηγηθούν τα δύο νέα υποβρύχια. Επιπλέον η τουρκική πλευρά προσφέρει σημαντικό έργο στα ναυπηγεία της Ινδονησίας κάνοντας την τουρκογερμανική πρόταση αρκετά ελκυστική.
Στο πρόγραμμα φυσικά θα εμπλακεί και το τουρκικό Ναυτικό το οποίο θα αναλάβει συμβουλευτικό εκπαιδευτικό ρόλο.
Κατά τα άλλα στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων και ανεμογεννητριών σε συνεργασία με τους Γερμανούς, οι οποίες θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό, δίνοντας εργασία σε ξένους εργάτες και όχι σε Έλληνες, με τις μόνες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από αυτή την μέγα επένδυση να είναι μερικών συντηρητών.
Αντιθέτως η τουρκική κυβέρνηση μέσα από αυτή τη συνεργασία, δίνει εργασία σε τουλάχιστον 800 Τούρκους εργάτες για τέσσερα χρόνια εκτός των εκατοντάδων άλλων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την ναυπήγηση των 6 υποβρυχίων Type 214 του τουρκικού Ναυτικού.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top