Αμόκ προκαλούν στην Άγκυρα οι υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο με τη συμμετοχή και Αμερικανών! Θέτει ζήτημα ΑΟΖ και απειλεί να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ μετρά ο χρόνος που κυλά εις βάρος της Τουρκίας, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Άγκυρα απειλεί μέσω διαβημάτων, δηλώσεων αξιωματούχων και παρασκηνιακών κινήσεων, έχοντας όμως απέναντί της συμφέροντα δισεκατομμυρίων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το Ισραήλ έχει ήδη κινητοποιήσει τη στρατιωτική του μηχανή στην περιοχή και στην Αθήνα ανησυχούν για την πιθανή μεταφορά της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο
Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Μεσόγειος «φλέγεται». Η έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσα στον επόμενο μήνα, έχει προκαλέσει… νευρική κρίση στην Άγκυρα, η οποία μπορεί λεκτικά να ανεβάζει τους τόνους απειλώντας για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι οι επιλογές που έχει για να αποτρέψει τις έρευνες δεν είναι πολλές. Απέναντί της έχει συμφέροντα δισεκατομμυρίων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει τη στρατιωτική του μηχανή στην περιοχή και στην Αθήνα ανησυχούν για την πιθανή μεταφορά της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο!
Πολεμικά πλοία
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από αέρος και πολεμικά πλοία του Ισραήλ έχουν ήδη αποκλείσει τα οικόπεδα στα οποία θα αρχίσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου. Οι ζώνες αποκλεισμού που έχουν δημιουργηθεί έχουν περίμετρο 5 μιλίων και κανένα ιπτάμενο ή πλωτό μέσο δεν προσεγγίζει! Ένα από αυτά τα οικόπεδα, το Νο 12, είναι ακριβώς στο σύνορο της ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ κι όπως όλα δείχνουν, εκεί υπάρχει πολύ φυσικό αέριο.
Στις 21 Σεπτεμβρίου έχει καθοριστεί να αρχίσουν οι έρευνες. Στην Τουρκία, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί πλέον καθημερινό εφιάλτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, από τη μία, δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα φέρετρα με τους νεκρούς στρατιώτες από επιθέσεις Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία (30 σε μία εβδομάδα…) και, από την άλλη, ψάχνουν να βρουν εμπειροπόλεμους αξιωματικούς για να ηγηθούν των επιχειρήσεων και δεν βρίσκουν, αφού 45 στρατηγοί και 85 ανώτεροι αξιωματικοί είναι ήδη στη φυλακή! Και μέσα σ’ όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα, πρέπει να διαχειριστούν την υπόθεση των ερευνών που ξεκινά η Κύπρος! Αλλά το ερώτημα είναι πώς;
Μέρες του 2003
Το κλίμα θυμίζει αρκετά ότι είχε προηγηθεί της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: απειλές επί απειλών για χρήση ακόμη και στρατιωτικής βίας. Τότε όλα αυτά αποδείχτηκαν «κούφια λόγια», θα γίνει το ίδιο και τώρα;
Στο Πεντάγωνο επισημαίνουν ότι ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει, γιατί υπάρχει μια σημαντική διαφορά: Τότε, οι «πασάδες» του στρατιωτικού κεμαλικού κατεστημένου έκαναν ακόμα κουμάντο και ήταν σχετικά προβλέψιμοι στις αντιδράσεις τους.
Τώρα, αυτό το κατεστημένο είτε έχει μπει από τον Ερντογάν στο περιθώριο, είτε έχει επιλέξει με την παραίτηση όλων των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων να μη συμμετέχει στις εξελίξεις αφήνοντας το τιμόνι στους ισλαμιστές της τριάδας Ερντογάν – Νταβούτογλου – Γκιουλ. Πώς θα αντιδράσουν και μέχρι πού θα φθάσουν είναι ένα ερώτημα. Το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο ή στην περιοχή νότια από το Καστελόριζο είναι σοβαρό και απασχολεί το ελληνικό Πεντάγωνο.
Ο Ερντογάν πάλεψε πολύ με το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και προσπάθησε με μεγάλο θράσος να… σβήσει από τον χάρτη το Καστελόριζο, ώστε να μπορέσει να καθορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Το καθεστώς Μουμπάρακ είχε δει θετικά την προσπάθεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας αλλά κανείς δεν είχε υπολογίσει την κατάρρευσή του. Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφτηκε το Κάιρο και είχε επαφές με τον υπουργό Άμυνας Χουοάν Ταντάουι. Ωστόσο, η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ασχοληθεί με τέτοια θέματα, που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχαν αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν μπορεί να σβήσει ένα ολόκληρο ελληνικό νησί από τους χάρτες!
Υφαλοκρηπίδα
Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, η οριοθέτηση της ΑΟΖ έως τα όρια του Αιγαίου γίνεται μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επειδή διαθέτουν τη μεγαλύτερη ενιαία ακτογραμμή. Κατά συνέπεια, η Κρήτη, η Κάσος η Κάρπαθος η Ρόδος και το Καστελόριζο δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ πέραν των χωρικών τους υδάτων και, επομένως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα στην περιοχή. Βάσει της ίδιας αντιλήψεως, στην οριοθέτηση δεν έχει δικαιώματα και η Κύπρος! Ομολογουμένως παράδοξη η λογική της αλλά την υποστηρίζει στα σοβαρά. Η Τουρκία, λοιπόν, ενοχλείται από το Καστελόριζο, γιατί έχει υφαλοκρηπίδα προς το κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, που εφάπτεται με την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, με αποτέλεσμα ο χώρος οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας να πολλαπλασιάζεται.
Στη Μαύρη θάλασσα
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Άγκυρα δεν τα χρησιμοποίησε όλα αυτά στις συμφωνίες που πολύ εύκολα έκανε στη Μαύρη θάλασσα. Η γείτων, παρόλο που ούτε προσυπέγραψε ούτε επικύρωσε τη νέα σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας εκμεταλλεύτηκε τις διατάξεις της και υιοθέτησε το 1986 ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, ερχόμενη σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές. Αργότερα, συμφώνησε και με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για το ίδιο θέμα και οριοθέτησε ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής και με τα κράτη αυτά. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για το θέμα των ερευνών στην Κύπρο φάνηκε και από τη βοήθεια που ζήτησε από την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλησε να παρέμβει στην αμερικανική εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες και να της ζητήσει να μην προχωρήσει.
Η απάντηση που πήρε ήταν, φυσικά, αρνητική κι όχι μόνο επειδή εδώ και πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την Τουρκία, αλλά κι επειδή παίζονται δισεκατομμύρια!
Μετά από αυτή την εξέλιξη η γείτων χώρα έβαλε τους Τουρκοκύπριους να ανακοινώσουν ότι θα κάνουν και αυτοί έρευνες στην περιοχή. Στο Πεντάγωνο, όλοι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων δεν θα λείψουν ούτε ημέρα.
Οι αναλύσεις συνεχώς ανανεώνονται και όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών, που στόχο θα έχουν περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, παρά την ουσιαστική ανατροπή των δεδομένων στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι σχέσεις με το Ισραήλ παραμένουν εξαιρετικά άσχημες με τον Ερντογάν περιέργως να επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να απαιτεί «συγγνώμη» από τον Νετανιάχου για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο! Ωστόσο, η έξοδος ερευνητικών πλοίων των Τούρκων στο Αιγαίο και στην περιοχή νότια του Καστελόριζου είναι πάρα πολύ πιθανή.
Στην Αθήνα κυριαρχεί η λογική ότι όλες οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με μεγάλη ψυχραιμία, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι «τα δεδομένα είναι υπέρ μας».
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ
ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2010, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες, αναδιατάσσοντας στην ουσία τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Η συμφωνία κρίνεται υψίστης σημασίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, αφενός μεν, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο θαλάσσιο υπέδαφος μεταξύ των δύο χωρών, αφετέρου δε, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία επαναβεβαίωσε ο άλλος ισχυρός περιφερειακός παίκτης, το Ισραήλ, για να προασπίσει σαφώς τα δικά του συμφέροντα εναντίον της Τουρκίας. Η Άγκυρα αντέδρασε, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία, ούτε την ΑΟΖ της Κύπρου, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Τέτοιου είδους συμφωνίες είναι άκυρες και από άποψη Διεθνούς Δικαίου», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η διαδικασία και το περίφημο οικόπεδο 12
Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ θα γίνει με το Noble Homer Ferrington, ένα από τα πιο σύγχρονα πλωτά γεωτρύπανα στον κόσμο. Κατασκευάστηκε το 1985, ανακαινίστηκε ριζικά το 2004 και έχει τη δυνατότητα δράσης σε βάθος μέχρι και 7.000 πόδια, ενώ μπορεί και να τρυπήσει μέχρι 30.000 πόδια. Στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα τρυπήσει σε βάθος 1.550 μέτρων, στο σημείο που θεωρείται το πιο προσφερόμενο από γεωτεχνική άποψη. Το γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στην περιοχή, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, η διαδικασία θα πάρει περίπου δύο μήνες -αναλόγως και των δυσκολιών που ενδεχομένως να προκύψουν- και προσθέτει ότι από την ερευνητική γεώτρηση θα διαφανεί η ποσότητα και ποιότητα του φυσικού αερίου. Η Κύπρος θα κάνει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, στη δική της ΑΟΖ, το οποίο γειτνιάζει με το πλούσιο σε κοιτάσματα Λεβιάθαν του Ισραήλ – απέχουν μεταξύ τους μόλις 35 χιλιόμετρα. Μέχρι να ανακαλυφθεί το Λεβιάθαν, ήταν γνωστό μόνο το κοίτασμα Ταμάρ, το οποίο μέσω αγωγού σχεδιάζεται τα επόμενα δύο χρόνια να φτάσει στο Ισραήλ
Πλούσια πηγή
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, το οικόπεδο 12 μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για τα επόμενα 100 χρόνια, αφού υπολογίζεται ότι έχει απόθεμα 300 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 δισ. δολαρίων. Η Κύπρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σχεδιάζεται, ακόμη, να κατασκευασθεί τερματικός σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου ΙΝG επί κυπριακού εδάφους στο πλαίσιο και της αξιοποίησης των ισραηλινών αποθεμάτων.
Απειλές και κατά των Αμερικανών!
ΤΟ ΘΕΜΑ θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τενέρ Γιλντίζ, μιλώντας στο Bloomberg της Τουρκίας, απείλησε ευθέως την Κύπρο, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτή η έρευνα είναι σαν να παραβιάζονται τα δικαιώματα. Γι’ αυτό κανένας να μην κάνει έλεγχο της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Ακούω πως κάποιοι κάνουν δηλώσεις για το θάρρος της. Αυτά είναι λάθη και εκτός υπευθυνότητας. Δεν πρέπει να γίνονται πειράματα για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας». Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προειδοποιήσει ακόμη και την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων. Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι ο σχεδιασμός της Κύπρου στη θάλασσα δεν επηρεάζει τις συνομιλίες. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία που υπέγραψε η Κύπρος με το Ισραήλ, ξεκαθάρισε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι Αμερικανοί έχουν τους δικούς τους λόγους να θέλουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αφού έτσι θα μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου