GuidePedia

0

Νέο τραπεζικό τοπίο δημιουργείται πλέον στην Ελλάδα, αφού αλλάζουν όλα στο τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank και τη συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα. Η τριπλή συμμαχία γεννά, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα πολύ ισχυρό τραπεζικό οργανισμό ο οποίος θα μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εποχής.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες κατέληξαν σε συμφωνία οι ηγεσίες των δύο ελληνικών τραπεζών με το Κατάρ το οποίο είναι μεγάλος μέτοχος με ποσοστό πέριξ του 6% στην Alpha Bank.
Με την κίνηση αυτή οι δύο τράπεζες απάντησαν στο πρόβλημα που είχε προκύψει ύστερα από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, πως για τη χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το δημόσιο θα πάρει κοινές μετοχές. Πράγμα που σημαίνει πως οι δύο τράπεζες, αλλά και οι υπόλοιπες θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο.
Αντιδρώντας σε αυτό το ενδεχόμενο οι μεγαλομέτοχοι των δύο τραπεζών επίσπευσαν τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει από καιρό και το Σάββατο το απόγευμα κατέληξαν στην τριπλή συμμαχία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν γνωστές ως το απόγευμα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Από αυτά τα 300 εκατομμύρια θα βάλει η πλευρά του κ. Γιάννη Κωστόπουλου, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει ο κ. Σπύρος Λάτσης.
Τα υπόλοιπα 1,4 δις. Ευρώ θα βρεθούν από τον άλλο μεγάλο μέτοχο, το Κατάρ, αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους των δύο τραπεζών.
Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος θα συμμετάσχουν κεφάλαια και από άλλες αραβικές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κύρια πολιτική της νέας τράπεζας θα είναι η απεξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως, αναμένεται όπως έλεγαν τραπεζικοί κύκλοι, να προκύψουν προβλήματα με τα καταστήματα και το προσωπικό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (δραστηριοποιούνται σχεδόν στις ίδιες χώρες) αφού οι οικονομίες κλίμακας που θα γίνουν θα έχουν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν καταστήματα και να απολυθούν εργαζόμενοι.
Η διαδρομή των τραπεζών
Η Alpha Bank αποτελεί, μετά την Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα μας, ενώ, από την πλευρά της, η Eurobank ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθώντας έκτοτε δυναμική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης.

Η Alpha Bank, που έχει ζωή 132 χρόνων, είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με δίκτυο άνω των 900 καταστημάτων, ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά, με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Alpha Bank ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, όταν δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα. Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου "Ι. Φ. Κωστοπούλου" μετονομάστηκε σε "Τράπεζα Καλαμών". Το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η Τράπεζα ονομάσθηκε "Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως". Το 1947 η επωνυμία άλλαξε σε "Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως", αργότερα, το 1972, σε "Τράπεζα Πίστεως" και, τέλος, τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.

Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Alpha Bank. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος, από τη μητρική εταιρία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA.

Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank - Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.

Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank - Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Επίσης το 1999 γίνεται η Δημόσια προσφορά μετοχών και εισαγωγή της EFG Eurobank στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη

Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε

Βασικός μέτοχος της Eurobank EFG είναι ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Group του ομίλου Λάτση. Στα τέλη του 2010 το EFG Group διέθετε, σε ενοποιημένη βάση, ίδια κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 104 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό άνω των 25.000 ατόμων και παρουσία σε πάνω από 40 χώρες. Οι λοιποί μέτοχοι ξεπερνούν τους 210.000 συνιστώντας μια από τις ευρύτερες μετοχικές βάσεις στην Ελληνική αγορά.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top