Η επέμβαση της Γαλλίας στη Λιβύη είναι «μια επένδυση στο μέλλον» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien. «Όταν με ρωτούν για το κόστος της επιχείρησης – το υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα – απαντώ πως είναι επίσης και μια επένδυση στο μέλλον», τόνισε.
Πιθανότατα πρόκειται για την πρώτη αλήθεια που λέγεται για την περίπτωση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Αμέσως μετά βέβαια, ο Ζιπέ, επανήλθε στα πολιτικώς ορθά…
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ζιπέ, «τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας είχαν κατασχεθεί από τον Καντάφι που συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες χρυσού. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της Λιβύης. Μια Λιβύη που θα ευημερεί θα αποτελέσει παράγοντα ισορροπίας στην περιοχή… Η γραμμή (της Γαλλίας), όπως φάνηκε ήδη στην Ακτή Ελεφαντοστού, είναι να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των λαών και να προστατεύσουμε τους αμάχους», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Στην ερώτηση γιατί αυτή η αρχή δεν εφαρμόζεται στη Συρία, ο Ζιπέ είπε χαρακτηριστικά: «Μα εφαρμόζεται απολύτως στη Συρία… Η Γαλλία ήταν η πρώτη που είπε ότι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Ήταν από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση για την άσκηση πίεσης στο συριακό καθεστώς μέσω πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων».
Ο Ζιπέ είπε ότι «δεν εξετάζεται προς το παρόν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη η κατάσταση στην περιοχή και η διεθνής στάση απέναντι στο συριακό ζήτημα… Η πρώτη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα. Δεν θα αρχίσουμε, με δική μας ευθύνη, μια στρατιωτική επιχείρηση», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία είναι αντίθετες με κάτι τέτοιο».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου