GuidePedia

0

Το γνωστό και χιλιοειπωμένο «Μαύρος και καταραμένος Ιούλης» έχει αφετηρία τη 15η μέρα του πριν ακριβώς από 37 χρόνια.
Τότε που Αμερικανοί και Ελληνική Χούντα, υποκινώντας ανδρίκελά τους εδώ στη Κύπρο που ανήκαν στην ΕΟΚΑ Β΄, έδωσαν εντολή σε αμούστακα 18χρονα παιδιά να ξεκινήσουν τα τανκς και να οδεύσουν προς Αρχιεπισκοπή και Προεδρικό. Ουσιαστικά ήθελαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία με το να βγάλουν από τη μέση τον Πρόεδρο Μακάριο, αλλά ταυτόχρονα άνοιγαν την κερκόπορτα στην Τουρκία.
Κάποιοι γνώριζαν τη φυσιολογική εξέλιξη του προδοτικού πραξικοπήματος. Κάποιοι όχι.
Η ουσία είναι ότι ο εμφύλιος που κρατούσε από της ίδρυσης της ΕΟΚΑ Β΄ έφτασε στο ζενίθ και όλοι όσοι προέβλεψαν τότε ότι το πραξικόπημα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη Τουρκική Εισβολή, δυστυχώς δικαιώθηκαν.
Κάποιοι μετανόησαν. Ζήτησαν ήμαρτον. Είναι αυτοί που δεν γνώριζαν και απλώς χρησιμοποιήθηκαν από Αμερική και Χούντα, θεωρώντας ότι η απομάκρυνση Μακαρίου θα έφερνε την Ένωση.
Κάποιοι γνώριζαν και ακόμη παραμένουν αμετανόητοι. Αυτοί έπρεπε να είχαν δικαστεί και καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία.
Δυστυχώς, 37 χρόνια μετά, η Κύπρος μετρά ακόμη πληγές.
Κατά διαστήματα αναβιώνει το μίσος της τριετίας 71-74, που αποδείχτηκε καταστροφικό για την Κύπρο ολόκληρη.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σ' ό,τι αφορά τη συναίνεση για την οποία έκαναν λόγο οι εκάστοτε κρατούντες από το 1974 και έντευθεν.
Απλώς γιατί ουδείς τιμωρήθηκε. Ακόμα και πρόσφατα έγινε το έλα να δεις για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και για το περιεχόμενό του. Ουδείς διδάχτηκε από το 1974.
Γι' αυτό στην πορεία αποδείχτηκε ότι -δυστυχώς- βάσεις συνένωσης δυνάμεων δεν υπάρχουν.
Έστω τώρα, οπότε και πάλι αναβιώνουν σκηνές και συμπεριφορές της τότε εποχής, ας επικρατήσει η λογική, γιατί η Κύπρος δεν αντέχει άλλο μαρτύριο.
Έχει ήδη υποστεί πολλά, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα τανκς πριν από 37 χρόνια σαν σήμερα...
 Του Στέλιου Παπαμωϋσέως
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top