GuidePedia

0
«Αν η ε/κ πλευρά αναλάβει την προεδρία χωρίς την επίτευξη λύσης, σημαίνει ότι το 2012 δεν θα έχουμε λύση», ανέφερε ο Έρογλου.
Λευκωσία: Τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και δηλώσεις του ίδιου αλλά και άλλων Τούρκων και Τ/κ αξιωματούχων για το Κυπριακό προβάλλει ο τ/κ Τύπος την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον κ. Φούλε στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε λεπτομέρεια και τα αποτελέσματά της ικανοποιούν την τουρκική πλευρά .

Ο Έρογλου ανέφερε ότι τον ικανοποίησε η δήθεν ταύτιση απόψεων για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τέλους του έτους καθώς και τα όσα άκουσε αναφορικά με το πρωτογενές δίκαιο της λύσης.

Παράλληλα, προστίθεται ότι συζήτησαν με τον Φούλε τα διάφορα σχέδια της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα καθώς και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, για τον οποίο ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε παράπονα επειδή σύμφωνα με τον ίδιο, η τ/κ πλευρά παρέχει διευκολύνσεις σε ε/κ φορτηγά και ταξί χωρίς ανταπόκριση από την ε/κ πλευρά.

Όπως γράφει ο τ/κ Τύπος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Φούλε ο κ. Ερογλου συζήτησε και το θέμα της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και είπε ότι και την ΕΕ θα πρέπει να ανησυχεί το γεγονός ότι θα αναληφθεί η προεδρία από μια προβληματική χώρα, κατά την έκφρασή του.

«Αν η ε/κ πλευρά αναλάβει την προεδρία χωρίς την επίτευξη λύσης, σημαίνει ότι το 2012 δεν θα έχουμε λύση», ανέφερε ο κ. Έρογλου. Συνέχισε λέγοντας ότι «το 2013 θα διεξαχθούν στο Νότο εκλογές», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η τ/κ πλευρά να περιμένει για χρόνια την επίτευξη συμφωνίας».

Ανέφερε ότι «και η υπομονή έχει τα όριά της», συμπληρώνοντας ότι «η πλευρά που επιζητεί την λύση είναι η δική μας». Αντίθετα, όπως είπε, «η πλευρά που την απορρίπτει αλλά επιβραβεύεται είναι η ε/κ», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν το συγχωρεί ούτε ο Θεός».

Κατά τον κ. Έρογλου, αν η ε/κ πλευρά συμπεριφερθεί εποικοδομητικά στο τραπέζι των συνομιλιών, η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Οκτώβριο είναι εφικτή.

Παράλληλα, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται και σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού για Θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, η Τουρκία δεν πρόκειται να έχει επαφές με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει αλλά θα συνεχίσει τις επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως προεδρεύουσα, θα μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στο άνοιγμα κεφαλαίων.

Αναφορές και σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϋ, για το θέμα κάνει ο τ/κ Τύπος. Ο κ. Ακανσοϋ δήλωσε ότι την Άνοιξη αναμένεται διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Κυπριακό και ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο κ. Ερογλου για θετικά βήματα. Πρόσθεσε το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση της Γενεύης.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top