GuidePedia

0

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 72 ώρες για την διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος χρέους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή το βράδυ, η Ευρωζώνη θα έχει καταλήξει σε μια λύση για το πρόβλημα χρέους της χώρας μας, προκειμένου να αναχαιτίσει την πανσπερμία του σε ολόκληρη την ΕΕ.
Από τις αλλεπάληλες τηλεδιασκέψεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ώρες, προκύπτει ότι η Ευρώπη προσανατολίζεται στην λύση του EFSF. Δηλαδή, ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των οικονομιών, θα αναλάβει τον κομβικό ρόλο της στήριξης της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας τη λύση του roll over και παρεμβαίνοντας, όπου κι αν χρειαστεί στο μέλλον.
Ουσιαστικά, εν πολλοίς, θα αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο ρόλο που αυτή παίζει σήμερα κι έτσι θα δοθεί ένα τέλος στην "γκρίνια" της Φραγκφούρτης που φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι το ελληνικό πρόβλημα έφτασε εν πολλοίς να θεωρείται άλυτο.
Προς το παρόν, παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Ελλάδα θα χρειασθεί τελικά να περάσει κι από το στάδιο της επιλεκτικής χρεωκοπίας, προκειμένου να περικόψει βιαίως ένα μέρος από το ασήκωτο χρέος της, με τις "πλάτες" του EFSF ή αν θα πάει σε ένα κλασσικό haircut ή αν θα επιλεγεί μια τρίτη οδός.
Αυτό αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας αυτές τις ώρες.΄ Ωστόσο, εκφράζεται η προσδοκία ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ και αυτός ο γρίφος θα έχει λυθεί έτσι ώστε αρχές της εβδομάδες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής να ανακοινωθεί η τελική λύση.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top