GuidePedia

0

Ο φόβος των 2 τρισ. ευρώ, το κομβικό σημείο για την αλλαγή στάσης του Βερολίνου και ο εφιάλτης που φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του
Πιθανότατα την Κυριακή το βράδυ η Ευρωζώνη να είναι σε θέση να γνωρίζει το περίγραμμα της λύσης που θα επιλεγεί να δοθεί στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνεται από τις Βρυξέλλες, οι οποίες πιέζουν για «διάσωση της Ελλάδας, τώρα», γνωρίζοντας ενδεχομένως καλύτερα από τον καθένα τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από την κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα. Το μήνυμα αυτό έχει φτάσει τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και σε υψηλά εγχώρια τραπεζικά κλιμάκια, τα οποία, κατ αυτόν τον τρόπο, εκφράζουν και τις δικές τους προσδοκίες ότι αυτός ο εφιάλτης πλησιάζει προς το τέλος του. Κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Κοινή είναι η αίσθηση ότι η ΕΕ προλαβαίνει ακόμα και τώρα να παρέμβει και με 100 δισ. ευρώ επιπλέον να σώσει μια παρτίδα η οποία στο τέλος μπορεί και να στοιχίσει πάνω από 2 τρισ. ευρώ αν δεν γίνουν γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις, έστω και τώρα, στο παρά πέντε. Την αίσθηση της αισιοδοξίας ότι επίκειται κάποιας μορφής λύση ενισχύει και η αλλαγή στάσης που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο. Η σχεδόν πάγια θέση της γερμανικής πλευράς ότι «οι Έλληνες έχουν λεφτά μέχρι το Σεπτέμβριο», μάλλον, εγκαταλείπεται,, γιατί αυτό το οποίο γίνεται τώρα κατανοητό είναι πως το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο οι Έλληνες, αλλά οι νοτιοευρωπαίοι στο σύνολο τους.
Κομβικό σημείο σε αυτή την αλλαγή στάσης αποτέλεσε η στιγμή που το ιταλικό 10ετές ομόλογο είδε το spread του να ξεπερνά τις 300 μονάδες βάσης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τίποτα, πλέον, δεν ήταν όπως παλιά. Για την ακρίβεια, όπως πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση μιας μόνιμης και σταθερής λύσης και για το ελληνικό ζήτημα, που αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των δεινών.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top