GuidePedia

0


Το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά. Η ρωσική πλευρά ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. Ακολουθεί «βόμβα» βουλευτή της Δούμας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου περιφρόνησε τη ρωσική πρόθεση για παχυλό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο πριν από την υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα. Πλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνει πρόσκληση στο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Αθήνα. Οι παραδοσιακά αγαστές ελληνορωσικές σχέσεις διανύουν πρωτόγνωρη κρίση η οποία εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.Διπλωματικές πηγές και παρατηρητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επιβεβαιώνουν την «παγωμάρα» η οποία επικρατεί στις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μετά από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ «ανακαλύφθηκαν» οικολογικά προβλήματα αναφορικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Θεωρούν μάλιστα ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι σήμερα οι χειρότερες μετά από την περίοδο της Χούντας, υπογραμμίζοντας πως όλες οι διμερείς συμφωνίες έχουν μείνει στα «χαρτιά».
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η καθυστέρηση της Τράπεζας της Ελλάδας να εγκρίνει αιτήματα εγκατάστασης ρωσικών τραπεζών στη χώρα προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Μόσχας. Παράλληλα, εκκρεμούν τουριστικές επενδύσεις ρωσικού ενδιαφέροντος σε ελληνικά νησιά. Άλλωστε, δεν έχει προχωρήσει η προμήθεια ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, πόσο μάλλον η περιβόητη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Μόσχας, εν μέσω των ανακατατάξεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Γενικότερα, διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία διατηρεί επιφυλάξεις για οποιαδήποτε άμεση εξέλιξη στις σχέσεις με την Αθήνα, λόγω και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα, υπό την απειλή χρεοκοπίας την οποία προεξοφλούν πεισματικά οι αγορές.
Ωστόσο, ενδέχεται να κρύβονται και άλλοι παράγοντες πίσω από τη στασιμότητα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, δήλωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία πως η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο ύψους 25 δις ευρώ (σε πρώτη φάση) με χαμηλό επιτόκιο:
«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ήταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας».
Κάπως έτσι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ρώσοι θεωρούν τον Έλληνα πρωθυπουργό ατλαντιστή και σίγουρα όχι φίλο της Μόσχας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση στο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα όποτε ο ίδιος το επιθυμήσει. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών την Πέμπτη το βράδυ. Ως αντικείμενα της συζήτησης φέρονται θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της άμυνας και της ενέργειας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top