GuidePedia

0
photo

Η εξωτερική πολιτική, η οποία για χρόνια δεν αποτελούσε θέμα στις εκλογές, έχει αρχίσει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους ψηφοφόρους.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στο CHP από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος τον περασμένο Μάη. [Reuters]
Από την άνοδο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2002, αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν έχουν πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της φιλόδοξης ατζέντας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ωστόσο, η πολιτική αναδιοργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) το τελευταίο έτος ενδέχεται να αλλάξει αυτή την τάση.
Στα τέλη Μαρτίου, πέντε σημαντικά στελέχη του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης -- οι αντιπρόεδροι Οσμάν Κορουτούρκ, Γκουλσούν Μπιλγκεχάν, Ουμούτ Οράκ, Φαίκ Οζτράκ και ο σύμβουλος του προέδρου Φαρούκ Λογκόγκλου -- επισκέφθηκαν την Ουάσινγκτον για να θεσπίσουν το νέο πολιτικό πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου.
"Μας έχουν καλωσορίσει με ασυνήθιστο ενδιαφέρον σε ανώτατο επίπεδο", ανέφερε ο Λογκόγλου, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, στους SETimes έπειτα από σειρά συνομιλιών με στελέχη της γερουσίας και του υπουργείου Εξωτερικών.
"Το πολιτικό πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής που παρουσιάσαμε στους Αμερικανούς εταίρους μας βασίζεται στις αρχές της αφοσίωσης και της διαφάνειας", ανέφερε, προσθέτοντας πως η διπλωματία του AKΡ στερείται ρεαλισμού και αποδοτικότητας.
Ο Κορουτούρκ, γιος του έκτου Προέδρου της Τουρκίας, Φατχί Κορουτούρκ, πιστεύει πως αν και η αντιπολίτευση είναι εκτός εξουσίας, το ΑΚΡ άλλαξε ριζοσπαστικά την εικόνα της Τουρκίας στο διεθνές προσκήνιο.
"Σήμερα, δεχόμαστε απρόσμενα ερωτήματα για περιορισμούς σε όλα, από τις ελευθερίες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την περιφερειακή θέση της Τουρκίας στη γειτονιά της", ανέφερε στους SETimes, προσθέτοντας ότι αντί να διατηρήσει συνεπή εξωτερική πολιτική, το ΑΚΡ χρησιμοποιεί διπλωματία για τα εγχώρια πολιτικά συμφέροντά του.
"Για παράδειγμα", υποστηρίζει," πολλοί στη Δύση πιστεύουν πως η Τουρκία δεν επιδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που αναμένεται από αυτή σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά κινήματα στη Μέση Ανατολή, ενώ το ΑΚΡ επιχειρεί να επωφεληθεί από αυτό το γεγονός και να κερδίσει τις ψήφους των θρησκόληπτων της χώρας".
Ο Λογκόγλου ανησυχεί κυρίως για τη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση. "Έχουμε δει ότι η πιο εντυπωσιακή άποψη για την Τουρκία ήταν η αντίληψη πως η δημοκρατία της χώρας πηγαίνει προς τα πίσω", αναφέρει.
Ο αντιπρόεδρος του AKP Σαλίχ Καπουσούζ υπερασπίζεται τις πολιτικές του κόμματός του, αναφέροντας στους SETimes, "Αυτές είναι όλες οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Εμείς έχουμε τη δική μας αλήθεια η οποία είναι αποδεκτή από το σύνολο του κόσμου ως επίσημη θέση της Τουρκίας. Δεν έχουμε μυστικά από το λαό μας ή τους διεθνείς εταίρους μας -- λέμε την αλήθεια στην Ουάσινγκτον, στην Ανατολή ή στην καρδιά της Τουρκίας".
Σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αναφέρει ο Καπουσούζ, "Οι χώρες μας είναι εταίροι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να στηρίξουμε τα λάθη της Ουάσινγκτον".
Ο Γιουσούφ Τεκίν, πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης, δυναμικό εμπειρογνωμόνων που εδρεύει στην Άγκυρα, αναφέρει, όπως και σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, πως όλα τα κόμματα επικεντρώνουν τα πολιτικά προγράμματά τους στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που -- λόγω των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή -- ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ανατολική πολιτική παρά τη Δυτική.

"Το AKP το κατανοεί αυτό πολύ καλά", ανέφερε στους SETimes. "Γι' αυτό, δεν προσπαθεί να λάβει στήριξη από τη Δύση, τη δεδομένη στιγμή".
"Ωστόσο, με το CHP η κατάσταση είναι διαφορετική", προσθέτει ο Τεκίν, υποστηρίζοντας πως ως κόμμα που έχει τη στήριξη της κοσμικής πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά στήριξη από τη Δύση.
"Ο Τουρκικός λαός βλέπει πως η διεθνής άποψη της χώρας αποκτά μεγαλύτερη εξουσία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις", επιμένει ο Καπουσούζ. "Τα αποτελέσματα των πολιτικών του ΑΚΡ θα φανούν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου".
Το AKP αναμένεται να κερδίσει ξανά, ενώ το CHP θα συνεχίσει να αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Του Άλακμπαρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top