GuidePedia

0
Ένα γεγονός που πέρασε-ευτυχώς- απαρατήρητο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Κύπρο, ήταν η προσπάθεια κάποιων ανεγκέφαλων και συνάμα ανιστόρητων, να κάψουν Ελληνικές σημαίες. Δεν έχει σημασία ποιοι το επιχείρησαν και σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν. Σημασία έχει το γεγονός που αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που στοχεύει στην αποδόμηση της Ελληνικής συνείδησης και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων έχει γνώση της ιστορίας και αναγνωρίζει τα στοιχεία της εθνικής της ταυτότητας. Ωστόσο το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό, να θέσει σε μια γενικότερη αμφισβήτηση μέσα από το εθνικό σύμβολο, τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την Ελλάδα ως «εθνικό κέντρο». Εν ολίγοις να δημιουργήσει μια παράλληλη αμφισβήτηση, σαν αυτή των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά της Τουρκίας, ώστε να καλλιεργηθεί- και εν όψει διαπραγματεύσεων- μια «Κυπριακή» εθνική ταυτότητα.

Η προσπάθεια διαφοροποίησης, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, συνιστά μέγα στρατηγικό λάθος. Κι αυτό γιατί όσοι χρησιμοποιούν αυτούς τους ανεγκέφαλους για να απαξιώσουν την Ελληνικότητα της Κύπρου, ξεχνούν ότι είναι διαφορετικό το κράτος από το έθνος, και είναι άλλο πράγμα η κρατική από την εθνική ταυτότητα. Η Κύπρος έχει ιστορία που αποδεικνύει τη σχέση της με την Ελλάδα. Προφανώς μέσα από αυτή την προσπάθεια ισοπέδωσης, κάποιοι θέλουν να αποκόψουν τους νέους από τον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ και την Ελλάδα.

Μπορεί και έως ένα βαθμό είναι γεγονός ότι, η Ελλάδα δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε δίπλα στη Κύπρο, και αυτό να απογοήτευσε όσους πίστεψαν στην Ένωση. Όμως, και παρά την προδοσία, οι Έλληνες ήταν αυτοί που πολέμησαν στην εισβολή και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το Κυπριακό κράτος. Και η Ελλάδα ήταν αυτή που το 2004 στήριξε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια, τα οποία ενδεχομένως να στείλουν «λάθος μήνυμα» στην Αθήνα και να γίνουν αιτία «παρεξηγήσεων» από εκείνους που άρον- άρον επιχειρούν να λύσουν το εθνικό θέμα, στη βάση και στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top