GuidePedia

0

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε μια "κρίσιμη καμπή" μετά τον θάνατο στο Πακιστάν του Οσάμα μπιν Λάντεν, εκτίμησε σήμερα στην Καμπούλ ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στο Πακιστάν για "σημαντικές συνομιλίες" με τους ηγέτες του.

"Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή όσον αφορά τη σχέση μας με το Πακιστάν", δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Καμπούλ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν για "συνομιλίες προφανώς σημαντικές, μέσα στις επόμενες 24 ώρες".

"Είμαστε σε μια στιγμή που θα πρέπει να επιλύσουμε πολύ σημαντικά θέματα. Δεν είναι η στιγμή για οτιδήποτε άλλο εκτός από μια συζήτηση διαυγή και σοβαρή, με την επίγνωση ότι διακυβεύονται πολλά", υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι "η πακιστανική κυβέρνηση έχει επίγνωση ορισμένων δραστηριοτήτων" των Αφγανών ανταρτών που επιχειρούν από το έδαφός της και διασχίζουν τα σύνορα, και ότι αυτό είναι "πολύ ανησυχητικό".

"Αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα από τα θέματα της συζήτησης" με τους συνομιλητές μου στο Πακιστάν, είπε, χωρίς να αποκαλύψει με ποιούς θα συναντηθεί.

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αν είναι δυνατόν. Εάν δεν είναι δυνατόν, θα μπορούσε να είναι μια σειρά από αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι σοβαρές", προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να παραμείνει "αισιόδοξος προς το παρόν".

Ο Τζον Κέρι έφθασε το Σάββατο στο Αφγανιστάν για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, της οποίας ούτε το πρόγραμμα ούτε η διάρκεια είχαν ανακοινωθεί "για λόγους ασφαλείας".

Συναντήθηκε με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και ανώτερους αξιωματούχους του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής είναι ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πακιστάν μετά την επιδρομή, στις 2 Μαίου, στην κατοικία στην οποία κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, 80 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top