GuidePedia

0


Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση/έκθεση συντάχθηκε από το The Washington Institute (ΕΔΩ). Αναφέρω το συμπέρασμα της έκθεσης που επικεντρώνεται στο μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.
Τα χρόνια που βρίσκεται στη κυβέρνηση της Τουρκίας, το κόμμα (ΑΚΡ) του Ερντογάν, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν και στη πραγματικότητα ευθύνη φέρουν και οι δύο πλευρές (χώρες), η βασική αιτία της ρήξης των σχέσεων ήταν η απότομη “στροφή” (αλλαγή πλεύσης) της Τουρκίας στο θέμα της Μέσης Ανατολής. Το μέλλον της Τουρκίας, ανησυχεί τις ΗΠΑ στο σύνολό του.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο ισχυρή χώρα στο κόσμο και εντέλει πρέπει να ενθαρρύνουν τη Τουρκία (με ανταλλάγματα εννοεί) ώστε να “ζυγίσει” το τι έχει να κερδίσει μακριά από τις ΗΠΑ σε αντίθεση με το τι έχει να χάσει. Η συγκεκριμένη προσπάθεια από πλευράς ΗΠΑ επιβάλλεται να γίνει και αν μη τι άλλο αξίζει το κόπο, μιας και βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο μια συμμαχία, που στηρίχτηκε στη καλή θέληση, τη σωστή συνεργασία, στη σκληρή δουλειά και είχε διάρκεια πολλές δεκαετίες.
Η έκθεση υπογράφεται από τους παρακάτω κυρίους:
Soner Cagaptay is director of the Turkish Research Program, J. Scott Carpenter is Keston Family fellow and director of Project Fikra, and Burc Ozcelik is a former research intern at The Washington Institute for Near East Policy.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top