GuidePedia

0
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Στη δημιουργία «ετοιμοπόλεμων άμεσης μονάδων δράσης» προσανατολίζεται η στρατιωτική ηγεσία στην Κύπρο, με στόχο να είναι δυνατή η άμεση αντίδραση στην πράσινη γραμμή, όταν καταστεί αναγκαία η ενεργοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή καταργούνται φυλάκια στη γραμμή του Αττίλα, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα μεγάλη είναι η κινητικότητα, η οποία διαπιστώνεται στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, αφού έχουν αυξηθεί οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς στην «πράσινη γραμμή».

Ήδη δέκα φυλάκια στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία δεν επανδρώνονται, ενώ λέγεται ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να μειώσει την στρατιωτική θητεία στην Κύπρο, όπως ήδη έχει εξαγγείλει.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, η ηγεσία του στρατεύματος στην Κύπρος, προχωρά στην αναδιοργάνωσή της με κύριο στόχο τη δημιουργία των «ετοιμοπόλεμων άμεσης μονάδων δράσης».

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο «για την πατρίδα και τον λαό», διευκρινίζοντας ότι αναφερόμενος στον λαό «συμπεριλαμβάνονται και οι Τ/κ συμπατριώτες μας, καθώς και αυτοί είναι θύματα του επεκτατισμού της Άγκυρας. Και αυτοί υποφέρουν και εξεγείρονται, όχι μόνο ενάντια στην οικονομική καταπίεση που δέχονται, αλλά και ενάντια στην κατοχή και την απώλεια της ταυτότητάς τους ως Κύπριοι, ένεκα του μαζικού εποικισμού».

Πάντως άμεση υπήρξε η απάντηση από την πλευρά της ηγεσίας του ψευδοκράτους της βορείου Κύπρου, αφού ο τουρκοκύπριος ηγέτης ΝτερβίςΈρογλου, απάντησε ότι «Είμαστε έτοιμη για ειρήνη και όχι για πόλεμο». Η τουρκοκυπριακή πλευρά, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις Χριστόφιας, αναφέροντας ότι δήθεν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για πόλεμο.

Σε διάψευση του γεγονότος ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας πραγματοποίησε τέτοια δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου. «Δεν μπορεί ηγέτες να απαντούν σε διαστρεβλωμένες ή και ανύπαρκτες δηλώσεις, όπως έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Ερογλου, προκαλώντας αχρείαστο θόρυβο και αναστάτωση. Εκτός κι αν αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Κομισιόν ΖοζέΜανουέλΜπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ΓιέζεΜπούζεκ, με τις οποίες κατήγγειλε την στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο κ. Χριστόφιας αναφερόταν στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top