GuidePedia

0

Συζητάμε με κάποιες τράπεζες το όνομα των οποίων δεν μπορώ να αποκαλύψω.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΘΕΜΑ
- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση ή στην επιμήκυνση του χρέους της;
Αυτό που συζητείται προς το παρόν ως προτεινόμενη λύση είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας σας. Ωστόσο η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Πρέπει να δείτε συνολικά το ζήτημα, να προχωρήσετε σε μεγάλες περικοπές δαπανών και ίσως και σε αυξήσεις φόρων. Η απλή επιμήκυνση θα βοηθήσει αλλά δεν θα εξαλείψει τα πρόβλημα. Εάν δεν προσέξετε τον τρόπο της αναδιάρθρωσης, τότε είναι δυνατόν -με δεδομένο ότι έχετε μόνο ελλείμματα- να δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες τους μισθούς και τις συντάξεις.

- Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο η Τουρκία να βοηθήσει την Ελλάδα αγοράζοντας μέρος του χρέους με ελληνικά ομόλογα;
Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ πιθανό. Ναι, η Τουρκία θα ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει τη χώρα σας καθώς το κράτος αλλά και τράπεζες  και επιχειρηματίες είναι σε θέση να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Ταυτόχρονα μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν τους όρους αποπληρωμής προς όφελος και των δύο χωρών. Με την Ελλάδα να διψάει για κεφάλαια και ρευστότητα, είναι πιθανό ότι κάποια οικονομικά επωφελής συνεργασία μέσω των κρατικών ομολόγων μπορεί να υπάρξει μεταξύ μας.
- Υπάρχει ενδιαφέρον από τουρκικά τράπεζες για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά τώρα που οι αποτιμήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και οι Τούρκοι τραπεζίτες, όπως άλλωστε και άλλοι από την Ευρώπη, αναζητούν ευκαιρίες. Συζητούν με κάποιες τράπεζες το όνομα των οποίων δεν μπορώ να αποκαλύψω. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει στη Τουρκία. Πράγματι η Εθνική και η Eurobank έχουν αποκτήσει τράπεζες στη χώρα μας. Αν και πρέπει να σας πω πως στην αρχή δεν είδαμε με καθόλου καλό μάτι της κινήσεις αυτές των Ελλήνων. Σήμερα έχουμε αποδεχτεί πλήρως την όλη κατάσταση.
- Υπάρχουν σήμερα τουρκικές τράπεζες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;
Πάντα αναζητούμε ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα των κεφαλαίων μας. Για παράδειγμα σας αποκαλύπτω ότι η Ziraat Bankasi είναι ένα τέλειο παράδειγμα που είναι πρόθυμη και σε θέση να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα αν της δοθεί η ευκαιρία, αν και μαθαίνω ότι αντιμετωπίζεται εχθρικά από μερίδα του Ελληνικού λαού και κάποιους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπάρχουν και άλλες τράπεζες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών τραπεζών αλλά λόγω της φύσης της συναλλαγής καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να πω περισσότερα.
- H Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει στην πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ. Υπάρχει ενδιαφέρον από την τουρκική πλευρά για την εξαγορά εταιρειών όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ;
Νομίζω ότι οι επενδύσεις αυτές θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τους Τούρκους επιχειρηματίες. Η Toυρκία δεν θα έλεγε «όχι» να αποκτήσει μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις αν και υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με τις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Sclim Egeli ανέφερε ότι όπως ακριβώς οι ελληνικές τράπεζες είχαν επενδύσει στον χρηματοοικονομικά τομέα της Τουρκίας, έτσι και οι Τούρκοι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κρίση θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα που παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα – και κυρίως η γραφειοκρατία.
- Ο ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, περιττού 6%-8%, όταν περίπου 10 χρόνια πριν αντιμετωπίζατε και εσείς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πώς κατάφερε η χώρα σας να περάσει στην ανάπτυξη;
Όπως ξέρετε και η Τουρκία αντιμετώπισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βοήθησε την Τουρκία στην τριετία 1999-2002. Οι λύσεις που δόθηκαν ήταν κυρίως τέσσερις: δημοσιονομική λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, μεγάλης κλίμακας απολύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, κατάργηση κάθε μορφής επιδοτήσεων. Ύστερα από σχεδόν 3 χρόνια σπαρτιάτικης λιτότητας η χώρα μας κατάφερε να ανακτήσει μια ομαλή πορεία στην οικονομία. Τα μέτρα που ελήφθησαν τότε μας βοήθησαν να μην υποστούμε συνέπειες από τη κρίση της τελευταίας διετίας.
Εφημερίδα: ΘΕΜΑ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top