GuidePedia

0
Την σταθερή προσήλωση στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και την ανάγκη υλοποίησής τους υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, δίνοντας άμεση απάντηση στην τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με την Κύπρο.

"Οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν το σύνολο της Κύπρου" υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη συζήτηση των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία δεν αναγνωρίζει να κάθεται επισήμως στο ίδιο τραπέζι" . Επίσης χαρακτήρισε "λάθος" την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Απαντώντας ο ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η "το Κυπριακό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ" και τόνισε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, αυτό είναι γεγονός και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους". Ο κ. Δρούτσας επικαλέστηκε τη συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα για το θέμα της Λιβύης και την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για να υπογραμμίσει ότι "είναι αυτονόητο το αίτημα για σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ σε όλα τα θέματα" και πρόσθεσε ότι είναι αυτές οι ίδιες οι αποφάσεις του ΣΑ που απαντούν σε όσα υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου για το ποιος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της. Τόνισε ότι "τα επιχειρήματα του κ. Νταβούτογλου δεν γίνονται αποδεκτά" και δεν θα παρασυρθεί σε όξυνση της ρητορικής αντιπαράθεσης.

Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, παρότρυνε την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον και το ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εποικοδομητική και στενότερη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και άλλες χώρες που είναι ταυτόχρονα κράτη - μέλη της Ε.Ε. αντέδρασαν στην παρέμβαση του τούρκου ΥΠΕΞ.

Για την ονομασία της ΠΓΜΔ

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Δρούτσας έθεσε στον Ούγγρο ομόλογό του το θέμα των δηλώσεων για την ονομασία της ΠΓΜΔ που έκανε χθες ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία στην ΕΕ. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Ούγγρο ΥΠΕΞ Γιάνος Μάρτονι ότι η χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρέπει να ασκεί το ρόλο της με συνέπεια στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι συνθήκες. Υπογράμμισε επίσης ότι οφείλει να σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου που εκπροσωπεί ως Προεδρία και ότι πρέπει να αντιλαμβάνεται πως μιλάει και ενεργεί στο όνομα της Ένωσης και όλων των κρατών-μελών της.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «παραλογισμό» το γεγονός ότι εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία της FYROM, η χώρα αυτή δεν μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τις δηλώσεις της Ουγγρικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε χθες διάβημα από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ Πρέσβη Θ. Σωτηρόπουλο στον Ούγγρο ομόλογό του.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top