GuidePedia

0

Της Αγγελικής Σπανού
Ακόμη και αν δεν αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος γίνεται για τις μπίζνες που θα ακολουθήσουν, υπάρχει μια φυσική συνέχεια. Όταν οι βομβαρδισμοί καταστρέφουν τις υποδομές και διαλύουν τις ζωές, η ανθρωπιστική βοήθεια από τους συμμάχους καθίσταται αναγκαία και η διαδικασία ανασυγκρότησης αποτελεί το επόμενο βήμα. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη Λιβύη; Ο Καντάφι βρίσκεται ακόμη εκεί, οι αντικαθεστωτικοί δεν ελέγχονται πλήρως από τους πρωταγωνιστές της αεροπορικής επιδρομής και το NATO χωρίς την Αμερική στο τιμόνι δείχνει ότι έχει πήλινα πόδια.
Κι όμως ενώ οι εξελίξεις δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο (για την ώρα τουλάχιστον) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος και ανομολόγητος ανταγωνισμός μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το ρόλο τους στην περιοχή την επόμενη μέρα. Ο ανταγωνισμός αυτός λειτουργεί παράλληλα με εκείνον μεταξύ Αμερικανοβρετανών και Γάλλων, δεδομένου ότι Παρίσι και Λονδίνο συνιστούν άξονα σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας αλλά ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ζητήματα οικονομίας.Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης μετέφερε στην ελληνική διπλωματία το μήνυμα ότι πρέπει να βιαστεί για να προλάβει την Τουρκία που τρέχει με τα χίλια προκειμένου να ηγηθεί της επιχείρησης ανασυγκρότησης στη Λιβύη, όποτε αυτή ξεκινήσει.
To NATO μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει στην Άγκυρα το «δαχτυλίδι» του επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ερντογάν να λειτουργεί μονομερώς και να αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με τρίτους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Γάλλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να δραστηριοποιείται εντονότερα και αντιμετωπίζουν ευνοϊκά μια ανεπίσημη ελληνική πρόταση να γίνει η Κρήτη ανθρωπιστικό κέντρο (υποδοχής τραυματιών κ.λπ.). παρά τις προφανείς αδυναμίες του ελληνικού κράτους να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοβρετανοί προωθούν δυναμικά την Τουρκία και προσπαθούν να την εισαγάγουν στο μεγάλο παιχνίδι της ανασυγκρότησης, έχοντας την εμπειρία του Ιράκ όπου ακόμη και σήμερα οι τουρκικές εταιρείες σαρώνουν τα πάντα.
Δεν είναι ασύνδετη με τη συγκεκριμένη διαχείριση η άποψη κάθε πλευράς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Γαλλία ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε στη Λιβύη και προσπαθεί να φρενάρει την Τουρκία, την οποία άλλωστε δεν επιθυμεί να δει πλήρες μέλος της Ε.Ε. ΗΠΑ και Βρετανία ονειρεύονται μια Τουρκία που θα ενταχθεί στην Ε.Ε. και θα λειτουργεί ως «θυγατρική» της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Εφημερίδα: ΙΣΟΤΙΜΙΑ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top