GuidePedia

0
Το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος χρόνου, με κεντρικό θέμα την περιστολή κρατικών δαπανών, οδηγούν σιγά σιγά στην ενεργοποίηση ενός περίεργου μηχανισμού που ισχύει στη χώρα. Μετά την μη ψήφιση του προϋπολογισμού από το αμερικανικό Κονγκρέσο, την πλειοψηφία του οποίου έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει να ενεργοποιείται η διαδικασία ‘’κλεισίματος’’ των κρατικών μηχανισμών με τρόπο αναπόφευκτο».
Παρά τις εξαγγελίες του Λευκού Οίκου περί συμφωνίας , ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή John Boehner, δήλωσε ότι τα δύο κόμματα διαφωνούν σχετικά με το επίπεδο των δαπανών για το τρέχον έτος, δυο μόλις 24ωρα πριν από την διακοπή λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Boehner, τα κόμματα βρίσκονταν πιο κοντά σε συμφωνία χθες από ό,τι σήμερα.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid, δήλωσε νωρίτερα πως τα μήλα της έριδος είναι μόνο δύο: οι ρυθμίσεις για τις εκπομπές του θερμοκηπίου και η χρήση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τις αμβλώσεις.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα ή αύριο, από αυτό το Σαββατοκύριακο θα παραλύσει η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί σε προσωρινή αναστολή της εργασίας και των μισθών των 800.000 μη ουσιωδών εργαζομένων της όπως επίσης και σε κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι απαραίτητες σε επείγουσες καταστάσεις, όπως εθνικά πάρκα και δημόσια μουσεία.
Είκοσι τέσσερις πριν από την τρίτη συνάντηση που θα έχει με τους Ρεπουμπλικάνους ο Ομπάμα δήλωσε ότι «πλέον μια μεταξύ τους συμφωνία είναι απαραίτητη για να μην καταρρεύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες». «Περιμένω μια απάντηση για αύριο. Και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σχετικά νωρίς στον αμερικανικό λαό ότι το κλείσιμο αποφεύχθηκε» πρόσθεσε.
Εάν παρόλα αυτά δεν επιτευχθεί η συμφωνία η Κυβέρνηση θα αναγκασθεί να «κλείσει» για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι χρόνια. Το ίδιο είχε ξαναγίνει και το 1995 όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν Μπιλ Κλίντον.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top