GuidePedia

0
Εφ. Ταράφ 8-4-2011

O στρατός έδειξε όπλα
Αντίδραση από τα κόμματα AKP και CHP στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου. Ο Χουσείν Τσελίκ από το ΑΚΠ είπε : Όταν ένας φορέας με όπλο στο χέρι κάνει ανακοίνωση, αυτό αποτελεί επέμβαση¨.
Αντίδραση εκδηλώθηκε από τους πολιτικούς στην ανακοίνωση-εκφοβισμού που έκανε το Γενικό Επιτελείο σχετικά με την δικαστική απόφαση απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης των 163 στρατιωτικών. Ο πρόεδρος της βουλής Μεχμέτ Αλή Σαχίν είπε πως «η ανακοίνωση σχολιάστηκε ως επέμβαση, μακάρι να μην είχε γίνει». Η απάντηση του ΑΚΠ ήταν πιο σκληρή : Όταν ένας ένοπλος φορέας, εκδηλώνει επίσημα με ανακοίνωση την αντίδραση του, αυτό αποτελεί επέμβαση στο δικαστήριο¨. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Ακίφ Χαμζατσεμπί δήλωσε πως «Δεν ήταν σωστό, το βλέπω ως ένδειξη υπερβολικής ευαισθησίας».
Είναι μια επέμβαση στο δικαστήριο
Η πρώτη αντίδραση για την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου που δημοσιεύτηκε χτες στην ιστοσελίδα του, ήρθε από τον πρόεδρο της βουλής Μεχμέτ Αλή Σαχίν. Ο Σαχίν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε : ¨Ξέρω ότι το Γενικό Επιτελείο μας δίνει μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία και στην αμεροληψία των δικαστηρίων. Ξέρω ότι πράττουν αυτά που τους αναλογούνε για την εξέλιξη της δημοκρατίας στην Τουρκία. Μακάρι να μην είχε γίνει η ανακοίνωση. Διότι σχολιάστηκε ως μια επέμβαση στο δικαστήριο¨. Ο Σαχίν είπε ότι μπορεί τα τοπικά δικαστήρια να πάρουν και λάθος αποφάσεις και συνέχισε λέγοντας πως «ο δρόμος για την διόρθωση τους, δεν είναι οι ανακοινώσεις που επισκιάζουν την δικαστική διαδικασία, αλλά τα ανώτερα δικαστήρια, υπάρχει το Ανώτατο Δικαστήριο. Εάν το τοπικό δικαστήριο έκανε κάποιο λάθος έρχεται το Ανώτατο¨.
Η πιο σκληρή απάντηση στην απειλητική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου ήρθε από την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΠ Χουσείν Τσελίκ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσει των δημοσιογράφων είπε :¨Στον καθένα μπορεί να μην του αρέσουν οι δικαστικές αποφάσεις και να τις κατηγορεί. Όταν όμως ένας φορέας σαν τον στρατό ένοπλος εκδηλώνει επίσημα με ανακοίνωση την αντίδραση του, αυτό αποτελεί επέμβαση στο δικαστήριο¨ Ο Τσελίκ τόνισε πως σε περίπτωση που οι κρατούμενοι αφήνονταν ελεύθεροι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ¨πίεσε ο στρατός και αφέθηκαν ελεύθεροι¨ και είπε πως ¨Αυτό είναι κάτι που πληγώνει την κοινή γνώμη. Μακάρι να μην είχε γίνει μια τέτοια ανακοίνωση. Σχολιάστε το όπως θέλετε αλλά αυτό εκλαμβάνεται ως επέμβαση στο δικαστήριο. Δεν ήταν σωστό.

Σχόλιο : Για όσους δεν είναι ενήμεροι, η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου ανέφερε τα εξής :
Συνεχίζεται η προσπάθεια της δικαστικής διαδικασίας να συσχετίσει σεμινάριο που διεξήχθη στη 1η Στρατιά στις 05 – 07 Μαρ 2003 με σχέδιο πραξικοπήματος.
Το δικαστήριο στις 5-4-2011 αρνήθηκε για δεύτερη φορά την αποφυλάκιση των 163 φυλακισμένων στρατιωτικών, κρίνοντας υπέρ της συνέχισης του εγκλεισμού τους.
Οι ΤΕΔ χωρίς δισταγμό συνεχώς ενημέρωναν τους δικαστικούς λειτουργούς για το εν λόγω σεμινάριο. Για το τι ήταν, πως έγινε, τι περιείχε και με ποιων διαταγές παρευρέθηκαν οι μετέχοντες σε αυτό. Από τη συμπεριφορά του δικαστηρίου βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι Τ.Ε.Δ. αγνοούνται από τη δικαστική διαδικασία. Παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και σε αναφορές εμπειρογνωμόνων οι οποίες έχουν κατατεθεί στους αρμόδιους αξιωματούχους.
Υπό αυτή τη κατάσταση, είναι δύσκολο να κατανοηθεί η απόφαση για την συνέχιση της κράτησης των 163 εν ενεργεία και συνταξιούχων-στρατιωτικών των ΤΕΔ. Για αυτό το λόγο, δημοσιεύουμε προς πληροφόρηση της κοινής γνώμης την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για συνέχιση της κράτησης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top