Οι σημερινές εξουσίες των αραβικών κρατών αλλάζουν χέρια. Η αρχή έγινε στην Τυνησία, την Αίγυπτο ,την Υεμένη και τώρα σειρά έχει η Συρία. Το χαρακτηριστικό της εξέγερσης στη Συρία είναι ότι οι νέοι δεν αντέχουν άλλο τη διαφθορά τη φτώχεια και τη καταπίεση .
Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι σήμερα στη Συρία αγνοούνται 17.000 άνθρωποι. Η διαφθορά είναι σε όλο της το μεγαλείο με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Συριακής οικονομίας.
Σε μια χώρα με πληθυσμό 20 εκατ. ανθρώπων, το 30% δηλαδή τα 6. εκατ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Βέβαια ο νόμος για τα ΜΜΕ περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και επιβάλλει το κρατικό μονοπώλιο.
Οι 500.000 Κούρδοι ζουν χωρίς να έχουν αποκτήσει τη συριακή υπηκοότητα. Η Συριακή κοινωνία είναι πολύ ιδιόμορφη σε σχέση με την Αίγυπτο και την Τυνησία γιατί αποτελείται από 20 διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες. Η εξέγερση ξεκίνησε από τη περιοχή του Νταραά γιατί οι κάτοικοι είχαν αγανακτήσει με το αρδευτικό έργο που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει- υπάρχει μεγάλη ξηρασία στη περιοχή- αλλά δεν υλοποίησε ποτέ, και επίσης η κατάσχεση γης από το Συριακό στρατό προκειμένου να δημιουργούν βάσεις χωρίς να αποζημιώνουν τους κατοίκους.
Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα που δεν επιθυμεί την αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης επειδή μέχρι σήμερα τα βόρεια σύνορα του είναι ασφαλή. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απίθανη η επέμβαση από τη Δύση όπως έγινε στη Λιβύη γιατί θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για την Μέση Ανατολή. Μη ξεχνάμε ότι η Συρία είναι η πύλη προκειμένου να μπει κανείς στο Ιράν. Αλλά ούτε και το κίνημα των αδελφών μουσουλμάνων θα μπορέσει να αναλάβει την εξουσία επειδή είναι διαλυμένο.
Η μοναδική λύση προκειμένου να σταματήσουν οι αναταραχές είναι να αναλάβουν την εξουσία , οι Αλαουίτες στρατηγοί ( που ανήκουν στο στενό πυρήνα του προέδρου Άσαντ και ο κόσμος τους εμπιστεύεται) οι οποίοι θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας ,όπως έγινε και στην Αίγυπτο.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου