GuidePedia

0
Μια συμφωνία και ένα Πρωτόκολλο υπογράφηκαν σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια.
Η συμφωνία για συνεργασία αφορά τον τομέα των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ και το Πρωτόκολλο για διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ.Εκ μέρους της Δημοκρατίας υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού και εκ μέρους του Ισραήλ ο κ. Λίμπερμαν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, παρακάθισε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ σε γεύμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στο περιθώριο του οποίου υπογράφτηκαν οι δύο συμφωνίες.

Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης και τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Υπογράφτηκαν επίσης άλλες δύο συμφωνίες, μία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και μία μεταξύ του ΧΑΚ και του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπογράφηκαν σήμερα στην παρουσία των Προέδρων Κύπρου και Ισραήλ από τους επικεφαλείς των οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της

Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια μετά από συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι έχουμε ένα θησαυρό να αναπτύξουμε, μία πρόσκληση να εργαστούμε μαζί στο όνομα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Πέρες εξέφρασε την ευχή του για επανένωση της Κύπρου λέγοντας ότι γνωρίζει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα «δεν ήταν θέμα επιλογής αλλά εξαναγκασμού» για την Κύπρο όπως και για το Ισραήλ.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χώρων «αποτελεί αναντίλεκτα μια σημαντική εξέλιξη η οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι «σήμερα εκφράσαμε την κοινή μας θέληση προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι ευτυχής που το λέω αυτό».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο «για τις όχι και τόσο ευτυχείς εξελίξεις» στο Κυπριακό εκφράζοντας ωστόσο την ετοιμότητά του να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου.
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top