GuidePedia

0
Ιερουσαλήμ: «Έχουμε ένα θησαυρό να αναπτύξουμε, μία πρόσκληση να εργαστούμε μαζί στο όνομα της επιστήμης και της τεχνολογίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, μετά από συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου και του Ισραήλ θα πρέπει να μετατραπεί σε στενή πολιτική συνεργασία.
Όπως μετέδωσε απεσταλμένος του ραδιοφωνικού του ΡΙΚ, ο κ. Πέρες δήλωσε ότι η νέα αυτή σχέση θα εξυπηρετήσει τα δύο κράτη, την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει ελπίδα στις νέες γενιές και σε πολύ κόσμο.
Επεσήμανε ακόμα ότι σε πολιτικό επίπεδο τίποτε δεν χωρίζει το Ισραήλ από την Κύπρο.
«Οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί, αλλά αντιθέτως συνεργάστηκαν στενά σε περιόδους όπως το ολοκαύτωμα, η πρόσφατη πυρκαγιά σε βάση του Ισραήλ, καθώς και στο θέμα της νηοπομπής προς τη Γάζα», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Τόνισε ακόμη ότι ο τομέας του φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει μια νέα εμπειρία συνεργασίας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Πέρες εξέφρασε την ευχή του για επανένωση της Κύπρου λέγοντας ότι γνωρίζει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα «δεν ήταν θέμα επιλογής αλλά εξαναγκασμού» για την Κύπρο όπως και για το Ισραήλ.
Από πλευράς του ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χώρων «αποτελεί αναντίλεκτα μια σημαντική εξέλιξη η οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι «σήμερα εκφράσαμε την κοινή μας θέληση προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι ευτυχής που το λέω αυτό».
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο «για τις όχι και τόσο ευτυχείς εξελίξεις» στο Κυπριακό εκφράζοντας ωστόσο, την ετοιμότητά του να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου.
Δύο συμφωνίες μία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και μία μεταξύ του ΧΑΚ και του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπογράφηκαν σήμερα στην παρουσία των δύο Προέδρων από τους επικεφαλείς των οργανισμών.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top