GuidePedia

0
Τρομοκρατικές οργανώσεις βάζουν στόχο Κούρδους
Του Άλακμπαρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times
Σαράντα-ένας Κούρδοι διανοούμενοι εξέδωσαν κοινή διακήρυξη το Σαββατοκύριακο, αποδοκιμάζοντας απειλές εναντίον διακεκριμένων Κούρδων συγγραφέων και καλλιτεχνών από τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με το ΡΚΚ.
Οι Σιβάν Περβέρ, Μουχσίν Κιζιλκάγια και Μεχμέτ Μετινέρ ήταν μεταξύ όσους προειδοποιήθηκαν από την οργάνωση μαχητών να σιωπήσουν. Οι απειλές έλαβαν χώρα όταν το ΡΚΚ ανακοίνωσε τον τερματισμό μονομερούς εκεχειρίας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν αποκρίθηκε σε Κουρδικά αιτήματα.

Στη δήλωσή τους, οι διανοούμενοι κάλεσαν Κούρδους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και στελέχη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και της Συνόδου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), να πάρουν σαφή θέση ενάντια σε τέτοιου είδους εκφοβισμούς.
"Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες, θεωρούμε ότι οι απειλές αυτές αποτελούν σημαντική επίθεση στην ελευθερία της σκέψης και τις καταδικάζουμε δριμύτατα. Καλούμε τον [αρχηγό του ΡΚΚ Αμπντουλάχ] Οτσαλάν και τους διοικητές του KCK [Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστών, το αστικό παράρτημα του ΡΚΚ] και το ΡΚΚ να τροποποιήσουν την προσέγγισή τους", ανέφερε η διακήρυξη.
Εν τω μεταξύ, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν πως η φιλοπόλεμη διάθεση του ΡΚΚ σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.
"Προσπαθούν να αποτελέσουν κύρια είδηση", ανέφερε ο Ταγιάρ Αρί, καθηγητής του Πανεπιστημίου Uludag στη Μπούρσα. "Με οδομαχίες και απειλές, οι Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να λάβουν περισσότερες ψήφους για τα πολιτικά κόμματά τους".
Πρωτοβουλίες κάποιων Κούρδων ώστε να προάγουν ειρηνική λύση έχουν φοβίσει το ΡΚΚ, ανέφερε στους SETimes. "Χρησιμοποιώντας βία, προσπαθούν να ελέγξουν την Κουρδική κοινότητα", ανέφερε.
Ο Ιλτέρ Τουράν, πρόεδρος του Turkish Political Science Association, θεωρεί και αυτός τα πρόσφατα γεγονότα παιχνίδι επίδειξης δύναμης από τους τρομοκράτες.
"Οι απειλές του ΡΚΚ είχαν στόχο όσους μπορούν να επηρεάσουν τη γνώμη της κοινωνίας για τα Κουρδικά ζητήματα σε ολόκληρη τη χώρα", ανέφερε. "Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες του ΡΚΚ κατευθύνονται περισσότερο εναντίον της Κουρδικής κοινωνίας παρά της Τουρκικής κυβέρνησης".

Σε συνέντευξη στους SETimes, το μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του BDP Χασίπ Καπλάν ανέφερε ότι το κόμμα του "δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές ή φονικές απειλές".
"Αποτελούμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση της χώρας με απτούς σκοπούς, στόχους και ιδεολογία", ανέφερε.
Ωστόσο, ταυτόχρονα, επέμεινε πως οι Κούρδοι είναι ενωμένοι σε ζητήματα που επηρεάζουν την κοινότητα τους. Σε ό,τι αφορά στην ελευθερία και τα δικαιώματά τους, οι Κούρδοι έχουν μόνο 'μία φωνή', ανέφερε.
"Κοινός αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση, η οποία ενεργεί εναντίον μας, συλλαμβάνει τα μέλη και τους αρχηγούς των τοπικών κυβερνήσεών μας, ώστε να λάβει τις ψήφους των εθνικιστών στις προσεχείς εκλογές", ανέφερε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top