GuidePedia

0
Ένα βαρυσήμαντο άρθρο το οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε ενεργειακά σχέδια ελληνικού ενδιαφέροντος, δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.Το άρθρο φιλοξένησε η επίσημη ιστοσελίδα του νέου πολιτικού φορέα ο οποίος ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του, του ABV, από τα τρία πρώτα γράμματα του βουλγαρικού αλφαβήτου. Για το άρθρο, ο Βούλγαρος Πρόεδρος συνεργάσθηκε με την εμπειρογνώμονα της προεδρίας, Αντονίνα Χάμποβα.
Προτείνονται 17 εναλλακτικές ιδέες στον ενεργειακό τομέα ως βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει η εκτελεστική εξουσία της χώρας.
Στο πολύ ενδιαφέρον αυτό άρθρο, το οποίο περιέγραψε σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ τίθεται υπέρ μιας παρεμβατικής ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα του και όχι την παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη αντίδραση σε πρωτοβουλίες άλλων.

Η Βουλγαρία θα πρέπει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο και να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, της περιοχής της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής.

Για το ζήτημα της κατασκευής πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Παρβάνοφ θέτει και αυτός ως προϋπόθεση την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία θα δίνει το «πράσινο» (στην κυριολεξία...) φως για την υλοποίηση του έργου, ζητά όμως την αύξηση του κέρδους για τη χώρα του μέσω της ίδρυσης κοινοπραξίας που θα χειρίζεται την δια θαλάσσης μεταφορά πετρελαίου (Μαύρη Θάλασσα) το οποίο θα τροφοδοτεί στη συνέχεια τον αγωγό, τη συμμετοχή στα έργα εγκατάστασης, την ανάληψη υπεργολαβιών κ.λπ.

Ο Παρβάνοφ τονίζει στο άρθρο ότι θέλει να δει την εταιρεία Bulgartransgaz να αναμιγνύεται ενεργά στην υλοποίηση των σχεδίων κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου South Stream και Nabucco. Δέχεται ότι ο Nabucco αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, ωστόσο, εμμένει στη θέση ότι το ρωσικό σχέδιο για τον αγωγό South Stream θα πρέπει να ενταχθεί και αυτός ως προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή στρατηγική.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος μιλώντας ειδικότερα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ενεργειακό τομέα, τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια σε βάρος της Ρωσίας, μια χώρα η οποία δεν γίνεται ούτε να αγνοηθεί, ούτε να παραγκωνιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού.

Ζητά την επίτευξη συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια του ευρωπαϊκού χώρου με φυσικό αέριο, με επίκεντρο την επίσπευση της υλοποίησης σχεδίου για την προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας με αυτό της Ελλάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση του υπέρ της επένδυσης στην κατασκευή ασφαλών, νέας τεχνολογίας σταθμών πυρηνικής ενέργειας τασσόμενος κατά συνέπεια υπέρ του σχεδίου κατασκευής δεύτερου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top