GuidePedia

0
Λόγω της ρήξης των Τουρκοκυπρίων με τον Ερντογάν.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα με επιστροφή στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό τύπο, να εξετάζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το σενάριο αυτό βλέπει το φως της δημοσιότητας μια μέρα μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα του Ρ.Τ. Ερντογάν με τον κ. Ταλάτ
και δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας, που τους επιβάλει το καθεστώς τους, με οδηγίες της Άγκυρας.
Επίσης, γίνεται λόγος για «ξεκάθαρη ρήξη» μεταξύ ΑΚΡ και με το κόμματος Εθνικής Ενότητας του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Πάντως, ο Νίκος Μούδουρος, «τουρκολόγος» και συνεργάτης του προέδρου Χριστόφια, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι θεωρεί «απομακρυσμένο» το ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών», αν και σημείωσε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διεκδικεί κάποιο ρόλο στις εξελίξεις.
Ο κ. Μούδουρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η προσπάθεια τώρα είναι για αλλαγές στην «κυβέρνηση» του κόμματος Εθνικής Ενότητας με τη συμμετοχή κι άλλων τουρκοκυπριακών κομμάτων για επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, σχηματίζεται στα κατεχόμενα ένα πολύ σημαντικό κίνημα με τους Τουρκοκύπριους να προχωρούν σε ξεκάθαρες διεκδικήσεις και να μην επιθυμούν την κηδεμονία της Τουρκίας.
Το σημαντικότερο μήνυμα από τις κινητοποιήσεις, πρόσθεσε, είναι ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ενηλικιωθεί πολιτικά και δεν μπορεί να ζήσει άλλο, χωρίς την αξιοπρέπεια της» .
Ο ηγέτης της οργάνωσης των τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ δηλώνει ότι «η Τουρκία ασκεί νεο-οθωμανική πολιτική» .
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Πιμπίση καταγγέλλει ευθέως τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «είναι μέρος του προβλήματος» για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ελτζίλ ανακοινώνει πως οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι προγραμματίζουν μια ακόμα κινητοποίηση, ίσως περί τα τέλη του μήνα. Για τον τουρκοκύπριο συνδικαλιστή «η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως εγγυήτρια δύναμη» και προσθέτει ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει μακριά από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Ερντογάν ανέφερε πως το μήνυμα που του στέλνει είναι πως «δεν θέλουμε τα χρήματά σας, αλλά τα δικαιώματά μας ως Τουρκοκύπριων» .
Εξάλλου, ο Τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της «Χουριέτ» Τζουνέϊτ Ούλσεβερ υποστηρίζει ότι ο κ. Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου και προκειμένου να «κλέψει» τις ψήφους των υπερεθνικιστών, θα «παγώσει» το Αρμενικό, το Κουρδικό και το Κυπριακό, για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 3/5 στην Εθνοσυνέλευση, ώστε να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να εκλεγεί στην προεδρία της Τουρκίας με τους δικούς του όρους.
Ο κ.Ούλσεβερ σε συνέντευξη στον διευθυντή σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου Ανδρέα Παράσχο,υποστηρίζει ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κ. Ερντογάν, ο οποίος «έχει ως όραμα να γίνει, εκτός από ισχυρός πρόεδρος της Τουρκίας και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Μέσης Ανατολής» .
Ωστόσο, λέει ότι «η αργοπορημένη αντίδραση Ερντογάν στο ζήτημα Μουμπάρακ προκάλεσε ζημιά στο όραμα του» και χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρωθυπουργό ως «πολύ εγωκεντρικό άνθρωπο» .
Τέλος, ο Τούρκος δημοσιογράφος μιλώντας ειδικότερα για το Κυπριακό, εκτιμά πως ο κ. Ερντογάν «αν θελήσει, θα το λύσει μετά το 2014 και μόνο για την υστεροφημία του» .
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top