GuidePedia

0
Στη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Φεβρουαρίου στο Godollo της Ουγγαρίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rasmussen πρόκειται να καλέσει τους Υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε να μην μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα άμυνας και ασφάλειας.
Ο Γενικός Γραμματέας θα επαναλάβει τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στις αρχές του μήνα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου κάλεσε την Ευρώπη να υιοθετήσει μία «έξυπνη άμυνα», δηλαδή να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία ώστε να μοιράζονται οι πόροι, να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις και να αναπτυχθεί ένας κοινός σχεδιασμός. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπ. Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επίσης κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου θα συζητηθεί το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και κυρίως τα εμπόδια που τίθενται σε αυτήν από τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους διεξάγονται εντατικές συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία στο ζήτημα της ασφάλειας με την ελπίδα να επιτευχθεί η συμφωνία της Τουρκίας για αρκετά θέματα, όπου η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μπορούν να αναπτύξουν μία πρακτική συνεργασία όπως είναι η «κυβερνοάμυνα» ή η προστασία ενάντια στις χημικές, βιολογικές ή πυρηνικές απειλές.

Σϋμφωνα με τις κοινοτικές πηγές η Ελλάδα στη διάρκεια των συζητήσεων αυτών εκφράζει την πλευρά του ΝΑΤΟ, πράγμα για πολλούς ακατανόητο καθώς υποτίθεται πως οι δυο χώρες βρίσκονται από την ίδια πλευρά και δεν μπορεί να υπάρξει “διευκόλυνση” του ΝΑΤΟ όσο συνεχίζει η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να κατέχει κοινοτικό έδαφος.

Γεννάται επίσης το ερώτημα ποιοί πραγματοποιού από την Ελληνική πλευρά τη διαπραγμάτευσηα αυτή, αν είναι δηλαδή στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών ή του Αμύνης και στη βάση ποιών εντολών και ποιών στόχων;
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top