GuidePedia

0
Της Ελενας Μπέλλη
Ακόμη δύο πετρελαϊκές εταιρείες, οι Repsol και Eni σταμάτησαν την παραγωγή τους στη Λιβύη, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. «Λαϊκές επιτροπές» ανέλαβαν εν είδει τοπικής κυβέρνησης στη Βεγγάζη, όπου πνέει «άνεμος αισιοδοξίας».
Απεγνωσμένη, ίσως την ύστατη, προσπάθεια να προσκολληθεί στην εξουσία της Τρίπολης κατέβαλε χθες ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση,
τη στιγμή που η χώρα παραδινόταν στις φλόγες της επανάστασης. «Ο Μουαμάρ δεν είναι πρόεδρος για να εγκαταλείψει τη θέση του, είναι ο ηγέτης της επανάστασης μέχρι την αιωνιότητα», δήλωσε, εμφανώς οργισμένος ο Λίβυος ηγέτης.Στην παρατεταμένη, όσο και αγωνιώδη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας διάβασε αποσπάσματα από το περίφημο Πράσινο Βιβλίο, ο Καντάφι βεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα. «Θα πεθάνω εδώ ως μάρτυρας», δήλωσε, και απείλησε ότι στην περίπτωση που οι διαδηλώσεις συνεχιστούν «θα εκκαθαρίσει τη χώρα σπίτι, σπίτι». «Κυνηγήστε τους, πιάστε τους, παραδώστε τους, είναι μόνον λίγοι, είναι τρομοκράτες», κατέληξε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να τον υπερασπιστούν.
Δεν θα εισακουσθεί. Η χώρα βιώνει ήδη μία πρωτόγνωρη εξέγερση εναντίον του Καντάφι και των 41 χρόνων της εξουσίας του στην Τρίπολη. Και παρότι η ροή των ειδήσεων από τη Λιβύη παραμένει δύσκολη αφού δεν δίνονται άδειες εισόδου σε δημοσιογράφους, το σύστημα που δόμησε προσεκτικά επί δεκαετίες ο Καντάφι, ήδη αποδομείται: Οι πρώτες «λαϊκές επιτροπές» συστάθηκαν ήδη στη Βεγγάζη για να αναλάβουν τη διαχείριση της πόλης.
Παραίτηση
Ο υπουργός Εσωτερικών συντάχθηκε με τους διαδηλωτές και κάλεσε τον στρατό να «ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματά τους», ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως επίσης και πολλοί αξιωματικοί του στρατού. Ο Λίβυος πρέσβης στην Ινδία επίσης παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε «Αφρικανούς μισθοφόρους» εναντίον του λαού. Την υποστήριξή τους στην επανάσταση στη Λιβύη εξέφρασαν, με ανοικτή επιστολή τους, οι πρέσβεις της Τρίπολης στη Γαλλία αλλά και στην UNESCO. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν οι πρέσβεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαγκλαντές και Μαλαισία αλλά και οι διπλωματικοί υπάλληλοι της Λιβύης στην Αλεξάνδρεια. «Παραιτούμε από την υπηρεσία του δικτατορικού καθεστώτος, δεν θα παραιτηθώ ποτέ από την υπηρεσία στο λαό», δήλωσε εξάλλου ο Λίβυος πρέσβης στον ΟΗΕ, Αλί Αουγιαλί και ζήτησε από τον Καντάφι να παραιτηθεί.
Οργή
Αλλά όσο ο Λίβυος ηγέτης παραμένει αμετακίνητος, τόσο η οργή των διαδηλωτών θεριεύει. «Ολες οι ανατολικές περιφέρειες βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Καντάφι. Εδώ στρατός και λαός προχωρούν χέρι-χέρι», δήλωσε ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το κύμα της Βεγγάζης εξαπλώνεται σε πολλές πόλεις της Λιβύης. Παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και μισθοφόρους, οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν. Στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι ξένοι δημοσιογράφοι αποτυπώνουν εικόνες διαδηλωτών να κραδαίνουν Καλάσνικοφ και πιστόλια και να υποδέχονται με ενθουσιασμό όσους τολμούν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στη Λιβύη. Οι περισσότεροι βέβαια ακολουθούν την αντίθετη κατεύθυνση: Εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι πέρασαν χθες στην Αίγυπτο ύστερα από την απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα για να δεχθεί πρόσφυγες και τραυματίες.
Στην Τρίπολη, πάντως, η κατάσταση ήταν έκρυθμη χθες: Η προχθεσινή ισχυρή βροχόπτωση εμπόδισε τις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι διαδηλωτές προγραμμάτιζαν χθες νέες ογκώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.
Στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ η Λιβύη

Πιέσεις για κυρώσεις «εδώ και τώρα» δέχεται η Ουάσιγκτον
Σφίγγει τον κλοιό γύρω από το καθεστώς Καντάφι η διεθνής κοινότητα, όχι όμως ασφυκτικά? Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε έως αργά χθες το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από αίτημα της λιβυκής αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Εθνη. «Περιμένουμε μια απόφαση που θα προστατεύσει τους πολίτες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Λιβύης, Ιμπραχίμ Νταμπάσι. Και μπορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναμενόταν να καταλήξει σε ανακοινωθέν που θα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση βίας, δύσκολα όμως θα έκανε δεκτή την πρόταση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο», ανέφερε ανώνυμα Δυτικός διπλωμάτης.
Εντονες πιέσεις για «παρέμβαση» δέχονται και οι ΗΠΑ? Ο παραιτηθείς πρέσβης της Λιβύης Αλί Αουγιαλί κάλεσε την Ουάσιγκτον να «υψώσει τη φωνή της», ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι ζήτησε την επιβολή κυρώσεων «εδώ και τώρα» και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στη Λιβύη. Η Ουάσιγκτον ωστόσο καθιστά σαφές ότι προτεραιότητά της είναι να σταματήσει την αιματοχυσία? Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ δήλωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει ενδεχόμενες κυρώσεις, εάν δεν σταματήσει η βία, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ε.Ε. και Λιβύης.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top