GuidePedia

0
εφημ. Νέτγκαζέτε

Δηλώσεις Ντεμιρτάς
Ο Ντεμιρτάς ανέφερε θα έπρεπε να συζητείται πολύ περισσότερο το τι είδους θα είναι το νέο σύνταγμα : ¨Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ένα καινούριο σύνταγμα. Αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς. Χρειάζεται όμως να συζητηθεί πολύ το τι είδους σύνταγμα θα γίνει. Αν το σύνταγμα είναι μια κοινωνική συμφωνία, τότε ο κόσμος πρέπει παντού να συζητήσει το θέμα, και να περιγράψει στους πολιτικούς τις γνώμες και τις προτάσεις τους.
Η Τουρκία τώρα αντιμετωπίζει τον εξής κίνδυνο. Τα κόμματα ΑΚP, ΜΗP και CHP έχουν συγκλίνει στο μονόπλευρης νοοτροπίας σύνταγμα, άσχετα με το τι λένε. Αν και φαίνονται να έχουν μεταξύ τους διαφορές, στην πραγματικότητα έχουν συγκλίνει σε ένα ρατσιστικό, αφομοιωτικό και αρνητικό σύνταγμα. Και τα τρία κόμματα λένε πως « Τα τρία πρώτα άρθρα του Συντάγματος και η αρχή του, δεν αλλάζουν». Εφόσον συγκλίνουν σε αυτό το θέμα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρόκειται για δημοκρατικό σύνταγμα. Τα κόμματα αυτά συμφώνησαν μεταξύ τους, και μακιγιάροντας λίγο το σύνταγμα του στρατηγού Κενάν Εβρέν θα πούνε πως «κάναμε καινούριο σύνταγμα»
……………………..
« Οι συζητήσεις για το άγαλμα στην πόλη Καρς και για το στάδιο στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Με μια εντολή του πρωθυπουργού έγινε ένα στάδιο αξίας 600 εκ τ.λ. Κανονικά στις δημοκρατίες δεν γίνεται έτσι. Διότι για το στάδιο εδώ ούτε η κυβέρνηση ούτε η βουλή ήξερε τίποτε. Ούτε ο δήμος ήξερε τίποτε. Και όμως, ένας πρωθυπουργός με μια εντολή μπορεί και λύνει την κατασκευή ενός σταδίου. Μα μπορεί να υπάρξει έτσι δημοκρατική νοοτροπία ; ¨Εγώ το έκανα και η Γαλατάσεράϊ δεν έβαλε τίποτε¨. Το στάδιο Αρένα το έκανε, λες και πούλησε το καράβι του γιού του. Λες και ξόδεψε δικά του χρήματα και το χάρισε στην Γαλατάσεράϊ. Με ποια αρμοδιότητα και με ποιόν νόμο μπορείς να βάζεις να κάνουν ένα στάδιο 600 εκ τ.λ. ;
…………………..
Σε αυτή τη χώρα το να σφυρίξεις, και να διαμαρτυρηθείς έναντι του πρωθυπουργού έχει αρχίσει να συζητείται ως μεγάλη αμαρτία, ως αδίκημα. Όταν είχαν πετάξει πέτρες στο κονβόι με αυτοκίνητα του Αχμέτ Τουρκ στην Σμύρνη, οι ίδιοι αρμόδιοι του ΑΚΠ είχαν πει ¨Μα τι δουλειά έχει στη Σμύρνη ;¨. Όμως τώρα που γιουχαΐστηκε και σφυρίχτηκε ο πρωθυπουργός στο στάδιο, σχεδόν ανακήρυξαν την Γαλατάσεράι παράνομη οργάνωση. Γίνεται προσπάθεια να ποινικοποιήσουν τους οπαδούς αυτούς. Σε τόσο άσχημη κατάσταση είμαστε. Ποιος ξέρει αύριο, μεθαύριο ο πρωθυπουργός μπορεί να βάλει την πολυθρόνα του μπροστά στο στάδιο Αρένα και να πει «Εγώ έβαλα να γίνει αυτό το στάδιο, δεν μπαίνει κανένας¨ Η ψυχολογική κατάσταση του πρωθυπουργού δείχνει ότι η Τουρκία οδεύει σε ένα αυταρχικό καθεστώς».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top