GuidePedia

0
Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σλεϊμάν διόρισε χθες ως εντολοδόχο πρωθυπουργό το μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Νατζίμ Μικάτι, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, ανέφερε προεδρική ανακοίνωση. Πηγές δήλωσαν πως ο Μικάτι, ένας σουνίτης από την Τρίπολη, έχει κερδίσει την υποστήριξη 68 βουλευτών στο 128μελές κοινοβούλιο της χώρας.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι έχει την υποστήριξη 60 βουλευτών. Μιλώντας μετά το διορισμό του, ο Μικάτι δήλωσε πως θα αρχίσει αύριο Πέμπτη συνομιλίες, για να σχηματίσει κυβέρνηση και κάλεσε όλες τις λιβανικές παρατάξεις να υπερβούν τις διαφορές τους.
Νωρίτερα χθες ο Χαρίρι είχε αποκηρύξει τις πράξεις βίας που ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων οργανωμένων από τους οπαδούς του εναντίον της ανάθεσης του σχηματισμού κυβέρνησης στον Μικάτι. «Η έκκλησή μου προς εσάς είναι μια εθνική έκκληση. Είστε οργισμένοι, όμως είστε υπεύθυνοι άνθρωποι. Κατανοώ τα αισθήματά σας», είπε στους υποστηρικτές του, μιλώντας από την τηλεόραση. «Αυτή η οργή δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σ' αυτά που αντιβαίνουν στις αξίες μας... στην πίστη μας ότι η δημοκρατία είναι το καταφύγιό μας», πρόσθεσε.
Επεισόδια και διαδηλώσεις
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλο το Λίβανο υπέρ του Χαρίρι, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια. Στην Τρίπολη, διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο του παναραβικού δικτύου Αλ-Τζαζίρα και λεηλάτησαν το γραφείο ενός αντίπαλου βουλευτή.
Οι οπαδοί του Χαρίρι κήρυξαν τη χθεσινή ημέρα «ημέρα οργής» μετά την υποστήριξη που εξασφάλισαν για τον Μικάτι, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της προκειμένου να αντικαταστήσει τον Χαρίρι.
Η κυβέρνηση του Χαρίρι κατέρρευσε στις 12 Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση από αυτήν της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, ενέργεια που βύθισε τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Χαρίρι, εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ, που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του πατέρα του Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Η Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν, κατηγορεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από την έρευνα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top