GuidePedia

0
Μέσα στον Ιούνιο πρόκειται να διενεργηθεί απογραφή του πληθυσμού στην γειτονική μας Αλβανία. Για τις διαδικασίες της απογραφής αναμένεται να δαπανηθούν 15 εκατ ευρώ. Η σημασία των στατιστικών στοιχείων για τη χάραξη πολιτικής και την υλοποίηση των στόχων της ακολουθούμενης πολιτικής ώστε να πλησιάσει η Αλβανία στους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της Ε.Ε είναι πασιφανής.

Οι αντιδράσεις όμως από τις μειονότητες είναι μεγάλες ,γιατί όπως υποστηρίζουν περιμένουν η απογραφή να τους δώσει τον ακριβή πληθυσμό ανά εθνικότητα, θρησκεία και γλώσσα και οι Αλβανοί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής που ετοιμάζουν δεν περιέχουν βασικά στοιχεία των ιδιαιτεροτήτων κάθε μειονότητας. Η Ε.Ε στις πρόσφατες καταγγελίες που έγιναν απαντά : “ Ο τύπος του ερωτηματολογίου της απογραφής αποτελεί εσωτερικό ζήτημα μιας χώρας”.
Οι μειονότητες των Ελλήνων, Σέρβων,Ρομά και Βλάχων που αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς έχουν διαγραφεί.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Γκενκ Πόλο υποστηρίζει ότι: “ Η αλλαγή του εντύπου της απογραφής για το 2011 αποτελεί βελτίωση και οι πολίτες δεν απαιτείται να δηλώσουν την εθνικότητα τους”. Ο Νίκολα Γκουργκάι πρόεδρος της ΜΚΟ “Eliden” που ασχολείται με το θέμα της απογραφής καταγγέλλει τα ΜΜΕ της Αλβανίας ότι δεν μεταδίδουν καμία αντίδραση των μειονοτήτων για την απογραφή.
Ο Πρόεδρος της ένωσης “Πρέσπα” κ. Ενμοντ Τεμέλκο δήλωσε: “ Εάν η Αλβανική κυβέρνηση δεν αλλάξει το έντυπο της απογραφής του 2011 εμείς, οι μειονότητες της Αλβανίας θα μποϊκοτάρουμε την απογραφή. Το ερώτημα είναι ότι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών θα βοηθήσει με κάθε τρόπο την μετακίνηση των ελληνικής καταγωγής Αλβανών υπηκόων ώστε να απογραφούν και να δείξουν το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής μειονότητας ή θα δικαιωθεί η ανθελληνική πολιτική των Τιράνων που αρνείται να ανοίξει τα ελληνικά δημοτικά σχολεία σε περιοχές εκτός “μειονοτικής ζώνης”;
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top