GuidePedia

0
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας "Wikileaks", μεταξύ άλλων επιβεβαίωσαν την παρουσία πυρηνικών όπλων στην Τουρκία, είπε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης ε.τ. Σουκρού Ελέκνταγ και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να απομακρύνει τα πυρηνικά από τη χώρα, όπως έγινε, είπε, και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Μιλώντας στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Ελέκνταγ είπε πως η ιστοσελίδα "Wikileaks", αποκάλυψε σημείωμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών με ημερομηνία 12.11.2009, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά του αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον προς το γερμανό ομόλογό του, ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά όπλα στη βάση Ίντζιρλικ στην Τουρκία.

Ο Ελέκνταγ είπε πως στο παρελθόν είχε αναφερθεί, με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, ότι στο Ιντζιρλίκ υπάρχουν 90 πυρηνικές βόμβες τύπου Β61.

Ο Tούρκος βουλευτής υπογράμμισε ότι οι εν λόγω πυρηνικές κεφαλές είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Νατοϊκού σχεδιασμού, εναντίον του Συμφώνου Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης και ότι τη στιγμή που έχει εκλείψει το Σύμφωνο, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν τα όπλα αυτά στην Τουρκία.

«Η Τουρκία για ποιο λόγο διατηρεί τα όπλα αυτά στα εδάφη της τη στιγμή που η Ελλάδα έχει απομακρύνει τα αντίστοιχα όπλα από τη βάση στον Άραξο» αναρωτήθηκε ο Ελέκνταγ και απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε «διώξτε αμέσως τα όπλα αυτά, όπως έκανε η Ελλάδα».

Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι «η απομάκρυνση των όπλων από την Τουρκία θα λυτρώσει το Ιράν και ορισμένες άλλες μεσανατολικές χώρες από την ανησυχία που αισθάνονται απέναντι στα όπλα αυτά τα οποία δεν ελέγχει η Τουρκία. Από την άλλη, αυτό θα έδινε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αναλάβει πιο δραστήριο και δημιουργικό ρόλο στη διάσκεψη για την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί το 2012».

Τον περασμένο Απρίλιο ο διεθνής και τουρκικός Τύπος είχαν αναφερθεί στην απόφαση της Ουάσιγκτον, να εξαιρεθούν τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην Τουρκία από τη διαδικασία απομάκρυνσης πυρηνικών όπλων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις 5 Απριλίου 2010, ο πρέσβης ε.τ. Τανέρ Μπάϊτοκ, μιλώντας στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" είχε υποστηρίξει ότι οι πυρηνικές κεφαλές δεν βρίσκονται στη βάση Ίντζιρλικ στα Άδανα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη. «Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη κάθονται πάνω σε πυρηνικές βόμβες. Σε περίπτωση έκρηξης, οι βόμβες αυτές είναι σε θέση να φέρουν τα πάνω κάτω στο Βόσπορο» είχε πει ο Μπάϊτοκ.

Ωστόσο, με δήλωσή του που είχε δημοσιευτεί στις 6 Απριλίου στην εφημερίδα "Μιλιέτ", είχε μιλήσει λίγο διαφορετικά, λέγοντας ότι τα όπλα δεν αποτελούν κίνδυνο, αφού «αποτελούνται από δύο τμήματα. Πρώτον το τμήμα συμβατικής βόμβας και δεύτερον η πυρηνική κεφαλή. Αυτά που έχουμε εμείς δεν περιλαμβάνουν πυρηνική κεφαλή».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top