GuidePedia

0
Το Βρετανικό Ναυτικό προβλέπεται να μειωθεί στο μικρότερο μέγεθος στην ιστορία του, προκειμένου να σώσει τα δύο νέα αεροπλανοφόρα από τις περικοπές στον τομέα της άμυνας. Σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων θα μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ σε μόλις 25. Η κατασκευή των αεροπλανοφόρων θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει για πολλά χρόνια και να επανασχεδιαστούν.
Ένα νέο αεροπλανοφόρο είναι ήδη υπό κατασκευή, αλλά η τύχη του δεύτερου έχει αναδειχθεί ως κεντρικό ζήτημα της αναθεώρησης, η οποία υποτίθεται ότι γίνεται για την επόμενη δεκαετία. Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας υποστηρίζει ότι η ύπαρξη δύο αεροπλανοφόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη Βρετανία, για να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαία στρατιωτική δύναμη.

Εννοείται ότι το Ναυτικό έχει προσφερθεί να περικόψει το υπόλοιπο του στόλου με μόλις 12 πλοία επιφανείας, έξι αντιτορπιλικά Τύπου 45 και έξι φρεγάτες Τύπου 23. Επιπλέον, ο υποβρύχιος στόλος θα μειωθεί σε επτά κυνηγούς συν τα τέσσερα πυρηνικά Trident. Με δύο αεροπλανοφόρα, η συνολική δύναμη θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με την τρέχουσα συνολική δύναμη των 42 πλοίων .

«Αν θέλουμε δύο αεροπλανοφόρα αυτό σημαίνει ότι έχουμε υποθηκεύσει τα πάντα και με αυτό εννοώ τη μείωση του στόλου σχεδόν στο μισό», δήλωσε μια ανώτερη πηγή του Ναυτικού. Εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο, τότε η Βρετανία θα έχει σε λειτουργία έναν στόλο στο μέγεθος του ιταλικού Ναυτικού, σχεδόν το μισό μέγεθος από το γαλλικό Ναυτικό.

Ο Liam Fox, ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας, προειδοποίησε με επιστολή που διέρρευσε στα βρετανικά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα ότι το Ναυτικό θα μπορούσε να απωλέσει την αμφίβια ικανότητα επιχειρήσεων και δεν θα είναι σε θέση να διεξάγει ακόμη και μιας σχετικά μικρής κλίμακας επιχείρηση, όπως η επέμβαση στη Σιέρα Λεόνε. Για να αποφευχθεί αυτό, συζητήθηκε η αναμόρφωση του πρώτου νέου αεροπλανοφόρου ως μια πλατφόρμα ελικοπτέρων, η οποίο θα μεταφέρει τους βασιλικούς κομάντος των Πεζοναυτών, προς αντικατάσταση του υπάρχοντος πλοίου HMS Ocean.

Σύμφωνα με πηγές του Ναυτικού, η μείωση του στόλου θα σήμαινε ότι Βρετανία θα αντιμετωπίσει «εξαιρετικά δύσκολες» συνθήκες στην προστασία των θαλάσσιων εμπορικών οδών, στις οποίες στηρίζεται το 90% των εμπορικών συναλλαγών της χώρας.

Επίσης, θα πρέπει να μειωθούν οι περιπολίες κατά της πειρατείας στη Μέση Ανατολή, η προστασία των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο και οι δραστηριότητες στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των ναρκωτικών στην Καραϊβική.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προσπαθεί να μειώσει τον ετήσιο προϋπολογισμό για την άμυνα ύψους 37 δισεκατομμυρίων στερλίνων. Επίσης πρέπει ακόμη να βρεί τρόπο για να χρηματοδοτήσει μια "μαύρη τρύπα" ύψους 38 δισεκατομμμυρίων στερλίνων στο κεφάλιο των στρατιωτικών παραγγελιών.

Τα αεροπλανοφόρα είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν ειδικά κατασκευασμένα μαχητικά, τα οποία μπορούν να απο- και προσγειώνονται κάθετα (F-35B), τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά από τα μαχητικά που απογειώνονται με έναν συμβατικό καταπέλτη.

Η μία επιλογή που συζητήθηκε είναι ο εξοπλισμός του δεύτερου αεροπλανοφόρου με καταπέλτη. Αυτή η δυνατότητα θα επιτρέψει τη «διαλειτουργικότητα» με άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, των οποίων τα αεροπλανοφόρα διαθέτουν συμβατικό καταπέλτη.

Ένας τύπος μαχητικών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποσυρθεί πρόωρα. Η RAF, η οποία ελέγχει το στόλο των Tornado, θέλει την απόσυρση των Harrier. Το Ναυτικό θέλει να τα διατηρήσει σε υπηρεσία. Η απόσυρση των μαχητικών τύπου Harrier έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία, θα επιχειρούν χωρίς τα μαχητικά Harrier. Για να καλυφθεί το κενό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δανειστεί αεροπλάνα από έναν σύμμαχο.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα,» αρμόζει περισσότερο για τις βρετανικές συζητήσεις περί περικοπών στις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά η προτεινόμενη συνταγή «λιγάκι απ’ όλα» – η τελευταία έκκληση των βρετανών ναυάρχων προς το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου – θα κάνει το μάλλον χλευαστικό σχόλιο του βρετανικού Telegraph για «το μικρότερο μέγεθος του στόλου από την εποχή του Ερρίκου VIII» να είναι σύντομα σχεδόν κολακευτικό
.FOX2 MAGAZINE

Δημοσίευση σχολίου

 
Top