GuidePedia

0
“Horizontes” (άρθρο στην πορτογαλική γλώσσα)
Δημοσιεύθηκε απο τον Benjamin Formigo στην ηλεκτρονική έκδοση  Journal de Angola, στην Αγκόλα.
( HORIZONTES’ at JORNAL DE ANGOLA )
by Benjamin Formigo
http://jornaldeangola.sapo.ao/19/49/a_ultima_divisao_europeia_em_chipre
Περίληψη
  • Το πρόβλημα της Κύπρου «σκουπίζεται κάτω από το χαλί» των Διεθνών Σχέσεων και καθίσταται περισσότερο ένα πρόβλημα της Ε.Ε., διαιωνίζοντας την ασέβεια προς το Διεθνές Δίκαιο.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα που συνεισφέρει ουσιαστικά στην Ε.Ε. πληρώνοντας περισσότερο από αυτό που λαμβάνει, ένα από τα πιο πλούσια κράτη – μέλη της Ε.Ε., με σημαντικό ρόλο κάθε φορά που προκαλείται ένταση στη Μέση Ανατολή. Είναι μια χώρα διχοτομημένη «τεχνητά», μετά την τουρκική εισβολή.
  • Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κατά το τέλος του περασμένου έτους δεν αποτελεί σημάδι για την ύπαρξη μιας λύσης στον ορίζοντα.
  • Το κλειδί για το θέμα της επανένωσης βρίσκεται στην αποχώρηση των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα και των Τούρκων εποίκων, ωστόσο, η λύση αυτή δεν εξαρτάται τόσο από την τουρκική Κυβέρνηση αλλά από την ανικανότητά της να πείσει τους στρατιωτικούς να δεχθούν μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δίκαιου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι στρατιωτικοί δεν κρύβουν το γεγονός ότι η θέση τη Κύπρου είναι στρατηγική για τον έλεγχο αυτής της περιοχής της Μεσογείου και αυτός είναι ο λόγος που εκεί παραμένουν, όπως άλλωστε και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία διατήρησε το δικαίωμα χρήσης δύο στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Υπάρχει μια τουρκική ατζέντα που δεν έχει καμιά σχέση με τα στρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Από τη στιγμή που υπάρχουν βάσεις στήριξης της Συμμαχίας, η τουρκική παρουσία είναι περιττή. Στην Κύπρο υπήρξε ανταρτοπόλεμος για την απελευθέρωση του νησιού από τη Μ. Βρετανία, στον οποίο όμως η Τουρκία δεν προσέφερε καμία στήριξη κατά των Βρετανών και οι λεγόμενοι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν απειλήθηκαν.
  • Υπάρχουν όλο και περισσότερες αμφιβολίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αυτές μεγαλώνουν όσο διατηρείται η τουρκική στρατιωτική κατοχή και η έλλειψη σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να ήταν η δημιουργία μια Ομοσπονδίας με ενιαία και κεντρική Κυβέρνηση.
  • Η λύση δεν μπορεί να είναι μια τουρκική λύση. Αναφορά σε μοιρασμένες οικογένειες, στην παράνομη δήμευση ακίνητης περιουσίας από τις τουρκικές αρχές -οι οποίες μάλιστα πωλούνται στις διεθνείς αγορές- και στην προσφυγή, από πλευράς των ιδιοκτητών τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτός ο «αναχρονισμός» θυμίζει τη γερμανική διχοτόμηση.
  • Η Κύπρος είναι κοιτίδα του Πολιτισμού και της Σκέψης.
  • A G O R A dialogue

     

Δημοσίευση σχολίου

 
Top