GuidePedia

0
Με τίτλο «Όριο είναι οι ουρανοί» στη Yedioth Aharonoth δημοσιεύθηκε εχθές άρθρο του Arie Egozy στο οποίο αναφέρονται οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες, η χώρα του προγραμματίζει να στείλει κατασκοπευτικό δορυφόρο στο διάστημα, εντός δύο ετών (σ.σ. Διαβάστε χθεσινό μας θέμα).
Ο Arie Egozy αναφέρει, ότι εδώ και πολύ καιρό οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν κατασκοπευτικό δορυφόρο, χωρίς, μέχρι τώρα, να έχει καρποφορήσει κάποια συνεργασία.
Από ότι όμως φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση, ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να βοηθήσουν τους Τούρκους, να κατασκευάσουν δορυφόρο, ο οποίος στην συνέχεια θα εκτοξευθεί στο διάστημα μέσω ευρωπαϊκού προωθητή.
Ισραηλινός παράγοντας ασφαλείας εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά στους στόχους της Τουρκίας, τονίζοντας, ότι όπως έχουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος θα μπορούσε να χρησιμεύσει για συγκέντρωση πληροφοριών από εχθρικές προς το Ισραήλ οντότητες.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά –συνεχίζει το άρθρο-, που η Τουρκία εκφράζει επιθυμία να στείλει κατασκοπευτικό δορυφόρο στο διάστημα. Πριν δέκα περίπου χρόνια η Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία κέρδισε διαγωνισμό για παροχή κατασκοπευτικών δορυφόρων. Το θέμα όμως διέρρευσε σε τουρκική εφημερίδα και τότε, η γαλλική εταιρεία Alcatel – που ήταν δεύτερη στον διαγωνισμό – αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι επανέλαβαν τον διαγωνισμό και μετά από συνομιλίες κατέληξαν στην απόφαση να δώσουν το συμβόλαιο στην γαλλική εταιρεία. Τελικά και αυτή η συμφωνία ακυρώθηκε.
Στις αρχές του 2007, ξεκίνησαν και πάλι επαφές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για την αγορά κατασκοπευτικού δορυφόρου αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες και πάλι δεν καρποφόρησαν. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η συμφωνία ακυρώθηκε γιατί το Ισραήλ ζήτησε να μην ενεργοποιηθεί ο δορυφόρος πάνω από τα εδάφη του.

Με τίτλο «Η Τουρκία ακύρωσε γυμνάσια με το Ισραήλ και τα πραγματοποίησε με την Κίνα» σημερινό άρθρο της Haaretz, που υπογράφει ο Anshel Peper αναφέρει, ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παρακολουθούν με ανησυχία την πιθανότητα σύστασης νέας στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας, Κίνας και Ιράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα διεξήχθηκαν κοινά γυμνάσια στα οποία συμμετείχαν Τουρκικά και Κινέζικα μαχητικά αεροπλάνα.
Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το Ισραήλ ήταν ο κύριος εταίρος της Τουρκίας στα διεθνή γυμνάσια της πολεμικής της αεροπορίας. Το 2001 η Τουρκία εγκαινίασε κέντρο διεξαγωγής κοινών γυμνασίων με Ισραήλ και ΗΠΑ στην βάση Κούνια και μέχρι το 2008 το Ισραήλ ήταν μόνιμος φιλοξενούμενος στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά την διεξαγωγή των ετήσιων μεγάλων γυμνασίων με την ονομασία «Anatolian Eagle». Όμως, μετά από την επιχείρηση Cast Lead και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την συμμετοχή του Ισραήλ στα γυμνάσια. Φέτος, αποφάσισαν οι ΗΠΑ να μην συμμετέχουν και τα δικά τους αεροπλάνα στα γυμνάσια λόγω του αποκλεισμού του Ισραήλ. Παράλληλα και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ απέσυραν την συμμετοχή τους από τα γυμνάσια.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι βρήκαν νέο συνεργάτη, σε αντικατάσταση της ισραηλινής αεροπορίας. Την κινεζική πολεμική αεροπορία, με την οποία πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια, χωρίς να λάβουν δημοσιότητα από τουρκικές εφημερίδες, παρά μόνον αφού ολοκληρώθηκαν.
Στην Δύση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αλλαγές στην δομή του κινέζικου στρατού ιδιαίτερα μετά τα εντατικά αεροπορικά και θαλάσσια γυμνάσια που πραγματοποιεί η Κίνα τον τελευταίο καιρό, που φαίνεται να υποδηλώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας αυτής να αποκτήσει μαχητικές δυνατότητες μακράν των συνόρων της. Άλλος τομέας στον οποίο επιδίδονται οι Κινέζοι είναι οι στρατιωτικές τακτικές στον κυβερνοχώρο. Επίσης, ανησυχία προκαλεί η διαδρομή που ακολούθησαν τα κινεζικά μαχητικά για να φτάσουν στην Τουρκία – μέσω του εναέριου χώρου Πακιστάν και Ιράν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως στον τουρκικό Τύπο, η Αμερικανική κυβέρνηση μετέφερε μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση της Άγκυρας για το γεγονός ότι μέλος του ΝΑΤΟ ασχολείται με στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν. Ο άξονας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κίνας, Τουρκίας και Ιράν εκφράζεται μεταξύ των άλλων και σε συναλλαγές όπλων, στο πλαίσιο των οποίων το Ιράν αγοράζει από την Κίνα, γνώσεις κυρίως, στο τομέα των πυραύλων.
Ο πύραυλος C-802 που εκτόξευσε η Χεσμπολά κατά την διάρκεια του Β’ Πολέμου του Λιβάνου κατά της ισραηλινής πυραυλακάτου, κατασκευάστηκε στο Ιράν, με κινεζική τεχνογνωσία. Επίσης η Κίνα έχει αναπτύξει σύστημα προωθητή ρουκετών από κοινού με την Τουρκία, ενώ συνεργάζονται στην κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου από το Ιράν. Τέλος σημειώνεται ότι η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, μόνιμα αντιτίθεται στην επιβολή σοβαρότερων περιορισμών κατά του Ιράν.
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top