GuidePedia

0

Την πρώτη τους συνάντηση μετά το ισραηλινό ρεσάλτο κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» και το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών στις 31 Μαΐου, ενδέχεται να έχουν στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφτεί την Αθήνα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής
για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις αυτής στη Μεσόγειο, καθώς και οι εργασίες σχετικά με το θέμα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την Μεσόγειο. Επίσης, θα υπογραφεί ανακοινωθέν αναφορικά με την συνεργασία για τον αγώνα έναντι της κλιματολογικής αλλαγής.
Στην ίδια Σύνοδο έχει προσκληθεί και το Ισραήλ, ως παράκτια χώρα της Μεσογείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από πηγές της προεδρίας της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια και για την συμμετοχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει.
Την ίδια στιγμή, για «ελληνο-ισραηλινό ειδύλλιο που εξακολουθεί να ανθεί» κάνει λόγο η εφημερίδα Jerusalem Post, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργούς Εξωτερικών στο Ισραήλ.
«Το Ελληνο-ισραηλινό ειδύλλιο εξακολουθεί να ανθεί καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναμένεται στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, μία εβδομάδα μετά την άφιξη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, που ήρθε στο Ισραήλ για να "χαρτογραφήσει τα πεδία συνεργασίας" μεταξύ των δύο χώρων» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο κ. Δρούτσας έρχεται στο Ισραήλ στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του στην περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία. Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα ότι η επίσκεψη είναι άλλη μια ένδειξη της σημαντικής ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως επισημαίνεται η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί 4 μόλις ημέρες μετά την προγραμματισμένη λήξη τετραήμερης κοινής στρατιωτικής άσκησης Ελλάδας – Ισραήλ. Το Associated Press αναμετέδωσε την περασμένη Τετάρτη ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οχτώ ισραηλινά ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Η πρόσφατη οξεία επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία οδήγησε σε σημαντική σύσφιξη των σχέσεων του Ισραήλ με παραδοσιακούς αντιπάλους της στην περιοχή, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και – ακόμα πιο αξιοσημείωτο – η Ελλάδα, η οποία εθεωρείτο επί μακρόν από την Ιερουσαλήμ, ως μία από τις λιγότερο φιλικές προς το Ισραήλ χώρες στην Ευρώπη».
TVXS.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top