Με πολύ ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το ελληνοϊσραηλινό φλερτ που ξεκίνησε το καλοκαίρι μετά την ανταλλαγή επισκέψεων του κ. Γ.Παπανδρέου και του Βενιαμίν Νετανιάχου. Η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, της υψηλής τεχνολογίας, της ενέργειας και του τουρισμού έχει τεθεί επί τάπητος από τις δύο κυβερνήσεις, κάτι που αποδεικνύεται από τις συνεχείς επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Μάλιστα, η Αθήνα επιδιώκει την έλευση του κ. Νετανιάχου και στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του έλληνα Πρωθυπουργού την προσεχή Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ένδειξη ότι η ελληνοϊσραηλινή σχέση δεν είναι ανταγωνιστική προς την Αγκυρα.
Αν τελικά ο κ. Νετανιάχου αποφασίσει να έρθει, θα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία τόσο υψηλόβαθμη συνάντηση Τούρκων και Ισραηλινών εδώ και πολλούς μήνες- συγκεκριμένα από το επεισόδιο Ερντογάν και Πέρες στο Νταβός το 2009. Και, κατά ορισμένες πηγές, θα επιβεβαιωθεί ο αναβαθμισμένος μεσολαβητικός ρόλος που έχει πάρει ο έλληνας Πρωθυπουργός σε σειρά μετώπων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκη, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ι.Ζέπου πριν από λίγες ημέρες στο Ισραήλ και η επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου σκέλους της αεροπορικής άσκησης η οποία είχε αναβληθεί λόγω της «κρίσης του στολίσκου» τον περασμένο Ιούνιο ήταν τα τελευταία κομμάτια του ελληνοϊσραηλινού παζλ. Και αύριο αφικνείται στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας για συνομιλίες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο: Θα δει τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν .
Η επίσκεψη Παμπούκη είχε σκοπό, όπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Επικρατείας, να χαρτογραφήσει τα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και να προετοιμάσει τη σύσταση μεικτής διϋπουργικής επιτροπής. Αυτό τονίζει με αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Βήμα» και ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ. « Οι τομείς συνεργασίας είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Πάρτε ως παράδειγμα τον τουρισμό.Ηδη εφέτος περίπου 250.000 ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα.Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στο διμερές εμπόριο που σήμερα βρίσκεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, στην ενέργεια και στην υψηλή τεχνολογία. Να σημειώσω όμως», υπογραμμίζει, «ότι η σχέση με την Ελλάδα πρέπει να είναι αμοιβαία και ισορροπημένη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έμφαση κατά την επίσκεψη δόθηκε σε τρεις πυλώνες: στον πολιτικό, στον οικονομικό και στον αμυντικό. Οι συζητήσεις για οικονομικά θέματα προχώρησαν αρκετά. Κύκλοι του υπουργού Επικρατείας επισημαίνουν προς «Το Βήμα» ότι «σε ορισμένους τομείς όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων και ο τουρισμός υπάρχουν πολύ θετικές προοπτικές.Οι Ισραηλινοί θεωρούνται πρωτοπόροι σε τεχνικές αφαλάτωσης και εξοικονόμησης νερού (save water)». Εμφανίζονται επίσης διατεθειμένοι να εξάγουν ενέργεια και έκαναν πάλι λόγο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ώστε να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο ζήτημα αυτό υπάρχουν πολύπλοκα πολιτικά, οικονομικά και νομικά θέματα που προβληματίζουν την ελληνική πλευρά. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη και για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα.
Εκεί που οι Ισραηλινοί δείχνουν να βιάζονται είναι η αμυντική συνεργασία. Μάλιστα, στην Αθήνα βρέθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες ο γενικός γραμματέας του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας Αμος Γκιλάντ για να συζητήσει όλο το πλέγμα των αμυντικών σχέσεων. Την εβδομάδα που πέρασε ήρθε στην Αθήνα στρατιωτική αντιπροσωπεία από το Ισραήλ για να συζητήσει το πρόγραμμα ασκήσεων των δύο πλευρών το 2011. Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται επίσης και για συγκεκριμένες αμυντικές προμήθειες. Θέλουν να συμμετάσχουν στην επόμενη παρτίδα των πυρομαχικών των αρμάτων Leopard 2.
TO BHMA
Δημοσίευση σχολίου