GuidePedia

0
Αχμαντινετζάντ και Ασαντ παγίωσαν τον άξονα Ιράν - Συρίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Ισραήλ

Αχμαντινετζάντ και Ασαντ παγίωσαν τον άξονα Ιράν - Συρίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Ισραήλ
Αραβική εφημερίδα του Λονδίνου έγραψε ότι ο Ιρανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο θα ρίξει συμβολικά πέτρες εναντίον μεθοριακών φρουρών του Ισραήλ. «Επέκταση της αντίστασης» στη Μ. Ανατολή συμφώνησε με τον Σύρο ομόλογό του Ασαντ
Φωτιά στη Μέση Ανατολή απειλεί να βάλει η επίσκεψη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ στις 13 ή 14 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, σεΐχη Νασράλα.

Η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου, «Αλ Κουντς», έγραψε ότι ο Αχμαντινετζάντ σκοπεύει να... πετάξει συμβολικά πέτρες στους Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς, ενώ προχθές στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος συμφώνησε με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Ασαντ, να «επεκτείνουν την αντίσταση» στη Μ. Ανατολή.
Ο Ασαντ μάλιστα απαξίωσε την τελευταία ειρηνευτική πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι απλώς εξυπηρετεί τα πολιτικά σχέδια του Ομπάμα. Η παγίωση του άξονα Συρίας - Ιράν θορύβησε ιδιαίτερα το Τελ Αβίβ, καθώς ο Σύρος πρόεδρος έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία με στόχο την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα της Μ. Ανατολής».
Εχοντας ήδη... απασφαλίσει κατά της Ουάσιγκτον στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος χθες κλιμάκωσε περισσότερο την ένταση, δοκιμάζοντας τις αντοχές Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.
Επιτέθηκε σκαιά στην αμερικανική ηγεσία, λέγοντας ότι «κάποιος θα πρέπει να τη θάψει»! «Οι Αμερικανοί έχουν το θράσος να μας απειλούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Ο διάολος να σας πάρει, που έχετε σύρει όλο τον κόσμο στη λάσπη? Βάλατε έναν λυσσασμένο σκύλο στην περιοχή (το Ισραήλ) και την καταστρέφετε», είπε ο Αχμαντινετζάντ σε τηλεοπτική εμφάνιση.
Εξάλλου, όπως στην αμφιλεγόμενη ομιλία του στον ΟΗΕ, επανέλαβε τα υπονοούμενα περί αμερικανικής συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ισραηλινή «Χααρέτζ», το Τελ Αβίβ προσπαθεί με αλλεπάλληλα διαβήματα στις κυβερνήσεις του Λιβάνου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και στον ΟΗΕ να αποτρέψει την «προκλητική» επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στη μεθόριό του. Πόσω μάλλον όταν ο Ιρανός πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ότι «θα επισκεφθεί τα σύνορα? Ιράν - Ισραήλ». Και συγκεκριμένα τα χωριά Μπιντ Τζμπεΐλ και Μαρούν αλ Ρας, όπου το καλοκαίρι του 2006 έγιναν φονικές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο στρατός εκκενώνει προληπτικά τα μεθοριακά χωριά της περιοχής, ενώ ο ΥΠΕΞ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στον Λίβανο.
Προσπάθησε μάλιστα να πείσει τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Χαρίρι και τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν να τη ματαιώσουν, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
Φαίνεται πως ο Ιρανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίδειξη ισχύος «στα μούτρα» του Ισραήλ, παρά τις αντιρρήσεις και Λιβανέζων πολιτικών.
«Θέλει να δείξει πως η χώρα μας τελεί υπό την επιρροή του», είπε ο Λιβανέζος πολιτικός παράγων Φαρές Σουαΐντ.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, του «ψυχρού κυβερνοπολέμου» με τη Δύση, ο ιρανός υπουργός Κατασκοπίας Χεϊντάρ Μοσλεχί ανακοίνωσε ότι έγιναν αρκετές συλλήψεις «κατασκόπων» για την πρόσφατη επίθεση του ιού Stuxnet σε υπολογιστές των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, χωρίς να αναφέρει ούτε την εθνικότητα ούτε τον αριθμό τους.
ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top