GuidePedia

0

Οι περισσότεροι από τους γείτονες της Κίνας αναζητούν στις Ηνωμένες Πολιτείες βοήθεια στην αντίσταση της αύξησης της κινεζικής επιθετικότητας. Ακόμη και η Ιαπωνία, όπου οι κάτοικοι της Οκινάουα θέλουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, και γίνονται όλο και πιο έντονα οι διαμαρτυρίες, λέει στους πολίτες της ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι όλο και περισσότερο ζωτικής σημασίας για την ιαπωνική άμυνα, και πρέπει να παραμείνουν.
Η Ιαπωνία επιδιώκει και άλλους συμμάχους κατά της Κίνας, και αυτό περιλαμβάνει τώρα την Ινδία, η οποία έστειλε πρόσφατα ορισμένους ανώτερους αξιωματικούς στην Ιαπωνία, να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας για την παρεμπόδιση στις κινεζικές στρατιωτικές στρατηγικές.
Η Κίνα δεν ψάχνει για έναν πόλεμο, αλλά αναζητά κάτι περισσότερο δηλ ένα προνόμιο και οικονομικό πλεονέκτημα.Η Κίνα θέλει οι γείτονές της να υποχωρήσουν σε διαμάχες για ακατοίκητα νησιά που παρέχουν το δικαίωμα να ελέγχει την αλιεία και την εξόρυξη πετρελαίου στα περιβάλλοντα ύδατα.Η Κίνα επιδιώκει επίσης να ερμηνεύσει τα παράκτια ύδατα, όπου απαγορεύονται οι ξένες στρατιωτικές ασκήσεις πλοίων (ακόμη και άοπλοι σκάφη αναγνώριση), πολύ μακρύτερα από την ακτή από ότι το ισχύον διεθνές δίκαιο..Τα λοιπά Ασιατικά Εθνη αναγνωρίσουν την κινεζική μορφή εκφοβισμού καλύτερα από τα Δυτικά έθνη, και γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια περιφερειακής κυριαρχίας.


30 Σεπτεμβρίου 2010: Η Κίνα απελευθέρωσε τρεις από τους τέσσερις Ιάπωνες που είχαν συλληφθεί στις 21/9 για "παράνομη φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων." Αυτές οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας προσπάθειας του ΄Πεκίνου για να πετύχει την απελευθέρωση ενός καπετάνιου μηχανότρατας ο οποίος συνελήφθη στις 7/9 όταν απείλησε (με εμβολισμό) δύο Ιάπωνικά σκάφη περιπολίας κοντά σε ένα επίδικο κομμάτι του ωκεανού που περιέχει προφανώς μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτω από το βυθό της θάλασσας .

Η Ιαπωνία απελευθέρωσε λίγες ημέρες μετά τον καπετάνιο φοβούμενη κλιμάκωση της έντασης, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη στην Κίνα για τη σύλληψη. Η Κίνα έχει χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο εμπορικά πλοία για να "εκφοβίσει" ξένα πολεμικά πλοία που εισέρχονται σε ύδατα που οι Κινέζοι θεωρούν δικά τους (έστω και αν το διεθνές δίκαιο δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω τους.) Η Ιαπωνία έχει αντισταθεί απέναντι στις κινεζικές πιέσεις, και σχεδιάζει τώρα να θέσει σε υπηρεσία μικρές φρουρές για ορισμένα από τα επίμαχα νησιά.Στο μεταξύ ένας από τους 4 συλληφθέντες τές Ιάπωνες εξακολουθεί να κρατείται. Και οι τέσσερις από τους συλληφθέντες ήταν υπάλληλοι μιας ιαπωνικής εταιρεία στην Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει σπάνια τις πολλές νομοθεσίες για την φωτογράφηση «ευαίσθητων περιοχών»

Η συγκεκριμένη διαφορά ανάγεται σε μεγάλο βαθμό.Η Κίνα και η Ιαπωνία διαπληκτίζονται την κυριότητα του Σενκάκου (ακατοίκητα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας). Πριν από πέντε χρόνια, Ιάπωνες αξιωματούχοι πήραν τον έλεγχο σε ιδιόκτητο φάρο χτισμένο σε ένα από τα οκτώ μικρά νησιά, και προειδοποίησαν την Κίνα να μείνει μακριά. Οι Senkakus είναι νησίδες οι οποίες είναι 167 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 426 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Οκινάουα της Ιαπωνίας και έχουν συνολική έκταση 6,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Η Ταϊβάν υποστηρίζει επίσης την Senkakus, το οποίο ανακαλύφθηκε από Κινέζους ψαράδες τον 16ο αιώνα, και έχει καταληφθεί από την Ιαπωνία το 1879. Είναι πολύτιμα όμως τώρα λόγω των 380 χλμ οικονομικής ζώνης που διεκδικούν στα παράκτια ύδατά τους βάση δικαίου. Αυτό περιλαμβάνει την αλιεία αλλά και πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια συντηρητική ιαπωνική πολιτική ομάδα έχτισε το φάρο, το 1986, σε περαιτέρω απαιτήσεις της ιαπωνικής ιδιοκτησίας. Επί του παρόντος, οι Ιάπωνες έχουν τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, και υποστηρίζονται από μια αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα παλιά αποθαρρύνθηκε από αυτό, αλλά τώρα φαίνεται να αναπτύσσει την δική της δύναμη.

Η Κίνα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την σχεδόν μονοπωλιακή θέση της στην παραγωγή των «σπάνιων γαιλων» μετάλλων στην υποδοχή των τιμών. Η αντίδραση από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν σθεναρή και εχθρική. "Σπάνιες γαίες" είναι τα μεταλλεύματα που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες σε όλο τον κόσμο. Όμως, κατά τον τελευταίο αιώνα, όλο και πιο σπάνιες γαίες έχουν βρεθεί να έχουν χρήσιμες εφαρμογές στη μεταλλουργία, στην ηλεκτρονική και σε άλλους τομείς. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει εξάγει σπάνιες γαίες φθηνότερα από οποιονδήποτε άλλον.

Η αυξανόμενη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών, και νομιμων (σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία) διαδηλωτών είναι εκτός ελέγχου ακόμα και για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των τοπικών υπαλλήλων (που είναι ουσιώδη για τη διατήρηση του κομμουνιστικού έλεγχου της κυβέρνησης) και την αυξανόμενη βία των όλο και πιο πλούσιων και καλύτερα μορφωμένων κινέζων που απεχθάνονται τη διαφθορά και τη χρήση βίας εναντίον οποιονδήποτε διαμαρτυριών.

Η Κίνα πιστεύει ότι έχει πειστεί τελικά η Βόρεια Κορέα να δεχθεί το κινέζικο στιλ οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό επιτεύχθηκε με την έγκριση σχεδίου μεταβίβασης της ηγεσίας σπό τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Il στο γιο του. Ένας άλλος παράγοντας είναι η κατάρρευση της οικονομίας της Βόρειας Κορέας υπό τον κομμουνιστικό κεντρικό σχεδιασμό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δημοσίευση σχολίου

 
Top