GuidePedia

0
Τα γεράκια της Άγκυρας αντιδρούν στην εγκατάλειψη του casus belli, στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιτάχθηκαν στην αλλαγή της "εξωτερικής απειλής" στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο είναι γνωστό ως "Κόκκινο Βιβλίο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Αρχηγείο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου θα εκφράσει αρνητική θέση, στην αλλαγή της διατύπωσης σχετικά με το casus belli, με την αιτιολογία ότι "θα χάσουμε το Αιγαίο". Ανώτατοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν στη "Σαμπάχ" ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το νέο έγγραφο με τη νέα διατύπωση. "Αν γίνεται σκέψη για αλλαγές, θα αντιταχθούμε σε αυτές", προειδοποίησαν. "Εάν καταργηθεί η υπάρχουσα διατύπωση, είναι ως να αφήνονται στην Ελλάδα τα 12 μίλια", είπαν.
Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές εξήγησαν ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας το θέμα αυτό να παραμείνει σε ασάφεια, διότι επιτρέπει στους Τούρκους να κινούνται άνετα στα διεθνή ύδατα και στα τουρκικά αλιευτικά σκάφη να ψαρεύουν κατά τρόπο ασφαλή.
Ως γνωστόν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι το θέμα των 12 μιλίων θα ρυθμιστεί σε αμοιβαιότητα με την Ελλάδα. "Δεν έχει σχέση με το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, θα είναι κάτι το καινούργιο και θα γίνει στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής", είπε. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και με τη "στρατιωτική συμπεριφορά" και πρόσθεσε ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ καλές. Πραγματοποιούνται αμοιβαίες επισκέψεις και πολλές φορές θέματα που προκύπτουν επιλύονται πολύ εύκολα, χωρίς να φτάσουν στην κοινή γνώμη".
Πάντως οι δηλώσεις Νταβούτογλου ερμηνεύονται στην Αθήνα ως πρόθεση να ζητηθούν ανταλλάγματα για την άρση του casus belli. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν υπάρχει πραγματική πρόθεση για την άρση του casus belli, κάτι το οποίο απαιτεί προηγούμενη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top