GuidePedia

0

Σκηνικό του παραλόγου διαμορφώνεται στην άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, μετά τις περικοπές στα καύσιμα κατά 46% στην Εθνική Φρουρά, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει στην αχρήστευση και κοπή 54 αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30G2, τα οποία είναι ακόμα επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διανέμονται φωτογραφίες από κινητό σε κινητό ανάμεσα στους Εθνοφρουρούς, στις οποίες φαίνονται χαρακτηριστικά οι διεργασίες που γίνονται για τη δοκιμαστική κοπή ενός άρματος μάχης.
Πρόκειται για 54 άρματα μάχης του Ελληνικού Στρατού που παραχωρήθηκαν στη Κύπρο το 1996 για την εξισορρόπηση της στρατιωτικής ισχύος μετά τη συνεχή ενίσχυση και ανανέωση του υλικού των κατοχικών δυνάμεων. Το ΓΕΕΦ φέρεται να εξέδωσε το περασμένο Φεβρουάριο τεχνικές οδηγίες αποστρατικοποίησης των αρμάτων μάχης, δηλαδή καταστροφής τους. Τον Μάιο προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή των τεχνικών οδηγιών για την κοπή ενός άρματος με σαφείς οδηγίες να γίνει αναφορά για το κόστος, τα υλικά, το προσωπικό και τις εργατοώρες που απαιτούνται για το ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου. Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε με ανακοίνωσή του ότι “το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς εισηγήθηκε τη διατήρηση τους και την έναρξη διαδικασίας αφαίρεσης υλικού από το ένα άρμα και τοποθέτησης του σε άλλο έτσι ώστε ένας μεγάλος αριθμός αυτών των αρμάτων να διατηρείται σε ενέργεια. Η προσπάθεια αυτή έγινε με πολύ θετικά αποτελέσματα χάρη στις επίμονες και φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό που τα υπηρετούσε. Όπως όμως είναι αντιληπτό, όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τα άρματα αυτά. Ακριβώς για το λόγο αυτό, δόθηκαν οδηγίες από το ΓΕΕΦ να υπολογιστεί ο χρόνος και να εξευρεθεί το κόστος καταστροφής αυτών των αρμάτων όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Το Υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση του αρματικού δυναμικού της ΕΦ είναι πάρα πολύ καλή και αναβαθμίζεται συνεχώς έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αποτελεί μια ισχυρή δύναμη αποτροπής και η μαχητική της ικανότητα να είναι τέτοια που να μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.”
Στελέχη της Εθνικής Φρουράς πάντως υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της πλειοψηφίας των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης σήμερα χαρακτηρίζεται πάρα πολύ καλή και μπορεί μεγάλος αριθμός να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της μαχητικής της ικανότητας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχει πληθώρα ανταλλακτικών στις αποθήκες και πυρομαχικά σε μεγάλες ποσότητες.

Strategy Report

Δημοσίευση σχολίου

 
Top