GuidePedia

0
Συνεχίζεται η διαδικασία μονογραφής της σύμβασης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «defence-point.gr», η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί. Προβλήματα δεν έχουν ανακύψει, πλην μερικών ορθογραφικών λαθών που εντοπίστηκαν στη σύμβαση.

Η υπογραφή του κειμένου της σύμβασης από τα εμπλεκόμενα μέρη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της TKMS, Δρ. Σουλτς.

Ώρα 17.00
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκλειστικές πληροφορίες του «defence-point.gr» αύριο, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου το πρωί, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα μονογραφηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και την TKMS, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία για τα ΕΝΑΕ. Ήδη η γερμανική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ’οδόν στην Αθήνα κατόπιν εντολής του προέδρου της TKMS Δρ. Ekkehard Schulz. Παράλληλα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει αρχίσει ήδη η ανάγνωση του τελικού σχεδίου της συμβάσεως σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές.

Ώρα 15:48

Σύμφωνα με δηλώσεις στο «defence-point.gr» πολύ καλά πληροφορημένης πηγής πριν από λίγο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε προφορικές διαβεβαιώσεις στα εμπλεκόμενα μέρη για τη μονογραφή της συμφωνίας.

Φυσικά με τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων θα αναγκαστούμε να συμφωνήσουμε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες στους διαπιστευμένους συντάκτες είχε προφητικά αναφέρει ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Από την άλλη πλευρά όμως, η κατάσταση εξελίσσεται σε τραγέλαφο, το δε ελληνικό δημόσιο εμφανίζεται να αντιδρά αποσπασματικά και σπασμωδικά στις ψυχρές και υπολογισμένες επιχειρηματικές κινήσεις της γερμανικής πλευράς η οποία από την αρχή της διαδικασίας είχε κάνει απολύτως γνωστές τις (καθόλου αγαθές για ελληνικά συμφέροντα) προθέσεις της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ομάδα των διαπραγματεύσεων του ελληνικό δημοσίου δεν συμμετείχε εκπρόσωπος οποιασδήποτε άλλης επιχειρηματικής οντότητας πλην του εκπροσώπου της Lazard που είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης (τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με την διαταγή συγκρότησης που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 27 Μαΐου 2010 ήταν τέσσερις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ένας πάρεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους και δύο δικηγόροι-σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου).

Παρά το ότι επαναλαμβανόμαστε για πολλοστή φορά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η μέχρι τώρα εξέλιξη της κατάστασης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προχειρότητα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αν και ήταν σε αντικειμενική θέση αδυναμίας (λόγω της βεβαρημένης προϊστορίας που οι απαρχές της βρίσκονται στο 2006) εντούτοις θα έπρεπε να καθοδηγεί τις εξελίξεις και όχι να ακολουθεί αυτές.


Νωρίς σήμερα το πρωί η TKMS ανακοίνωσε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο ότι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα γίνει σήμερα το πρωί στη Γερμανία, εφόσον δεν μονογράφηκε η συμφωνία των 10.000 σελίδων που επιτεύχθηκε την Τρίτη 31 Αυγούστου, αρχίζει την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία πτώχευσης των ΕΝΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αργά το βράδυ της 31ης Αυγούστου οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ThyssenKrupp Marine Systems - TKMS, Abu Dhabi Mar - ADM) συμφώνησαν όπως την επόμενη ημέρα οι νομικοί σύμβουλοι τους καταρτίσουν από κοινού το κείμενο της νέας σύμβασης και στη συνέχεια το απόγευμα την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου να μονογραφεί από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ και της TKMS. Στην πράξη αυτό που έγινε ήταν οι νομικοί σύμβουλοι της γερμανικής πλευράς να ετοιμάσουν τη σύμβαση και να την παραδώσουν στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου για έλεγχο. Αργά το βράδυ της Πέμπτης οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου θεωρώντας ότι τα περιλαμβανόμενα στη σύμβαση δεν ήταν απόλυτα σύμφωνα με τις σημειώσεις τους άρχισαν να επεξεργάζονται εξαρχής τη σύμβαση.

Στην κατάσταση που δημιουργήθηκε η γερμανική πλευρά αντέδρασε εντονότατα με αποτέλεσμα τη σημερινή ειδοποίηση (κυριολεκτικά το χάραμα!) προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά αναφέρει ότι η ενέργεια της δηλαδή η σχεδιαζόμενη πτώχευση των ΕΝΑΕ τυγχάνει της έγκρισης του Iskandar Safa.

Είναι πλέον προφανές πόσο πολύτιμος χρόνος χάθηκε τους προηγούμενους πέντε μήνες λόγω της επιλογής της ελληνικής πλευράς να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις με «χαλαρό» ρυθμό. Αφού για λόγους ακατανόητους στην κοινή λογική, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους και η λύση να δοθεί την τελευταία στιγμή, ενώ σε όλους ήταν γνωστό ότι ο αντισυμβαλλόμενος (TKMS) είχε εξαιρετικά άκαμπτη στάση στις διαπραγματεύσεις κυρίως λόγω της γνωστής στρατηγικής εγκατάλειψης του ναυπηγικού τομέα από αυτόν. Έτσι αντί οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν εντονότατα ώστε μέχρι τη λήξη της συμφωνίας-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου να υπάρχει επαρκής χρόνος για μία δεύτερη ματιά ή ακόμη και άσκηση πολιτικών πιέσεων προς τη γερμανική κυβέρνηση για παρέμβαση της για την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής λύσης, όλοι έτρεχαν να προλάβουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή!

Αποδεικνύεται επίσης για πολλοστή φορά ότι η αφερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου και η αδυναμία του να τηρήσει στοιχειώδεις προθεσμίες αποτελούν το βασικό λόγο για τον οποίο καμία ξένη επένδυση δε γίνεται στην χώρα, και δυστυχώς ούτε φαίνεται ότι θα γίνει στο μέλλον. Ταυτόχρονα επιδεικνύεται μία εντυπωσιακή "άγνοια κινδύνου" καθώς αντί να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφάλιζαν την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και φυσικά πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον, επαναλήφθηκε η ίδια "χαλαρή" αντιμετώπιση ενώ ήταν γνωστό από την αρχή ότι ο αντισυμβαλλόμενος δεν είχε ούτε τη διάθεση ούτε τη θέληση να υιοθετήσει εναλλακτικές πολιτικές.

Το δυστύχημα βέβαια είναι ότι όλα αυτά γίνονται στην πλάτη των περίπου 1.300 εργαζομένων των ΕΝΑΕ οι οποίοι επί μήνες τώρα ζουν σε κατάσταση αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον τους. Στο ίδιο καθεστώς αβεβαιότητας ζουν ήδη και πολλοί υπεργολάβοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και φαίνεται ότι θα ζήσει το σύνολο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας καθώς η κυβέρνηση και τα στελέχη μπλεγμένα σε μικροπολιτικές, εσωκομματικούς ανταγωνισμούς και προσωπικές επιδιώξεις αποδεικνύονται ανίκανα να σχεδιάσουν μία ολοκληρωμένη πολιτική για τον κλάδο.

Το μόνο παράθυρο "ευκαιρίας" που απομένει είναι το διάστημα των περίπου 15 ημερών που απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθεί η διαδικασία της πτώχευσης. Όμως για μία ακόμη φορά η λύση να επιτυγχάνεται την τελευταία στιγμή δραματουργικά αποδεικνύεται πολλάκις ανώτερη από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.
DEFENCE-POINT.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top