GuidePedia

0
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ .Ε .ΔΡΟΥΓΟΣ
Τον Νοέμβριο στην ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ του ΝΑΤΟ στη ΛΙΣΑΒΟΝΑ θα υιοθετηθεί το νέο STRATEGIC CONCEPT της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ένα από τα κεφάλαια που έχει ενδιαφέρον σχετικά με το τι θα γίνει είναι η περίπτωση των εναπομεινάντων 200 τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που βρίσκονται από την εποχή του ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ σε βάσεις πέντε συμμάχων χωρών(ΒΕΛΓΙΟ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ).
Στο παρελθόν υπήρχαν πολύ περισσότερα όπλα που μονομερώς οι ΗΠΑ απέσυραν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά η ΜΟΣΧΑ διατηρεί χιλιάδες τακτικά πυρηνικά όπλα σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά. Παρά το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ επεδίωξαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το θέμα της κατάργησης των συγκεκριμένων όπλων δυστυχώς η επιμονή των Ρώσων στα πυρηνικά δεν οδήγησε σε κάποια αποτελέσματα. Στο ΝΑΤΟ πολλοί εκτιμούν ότι αν οι ΗΠΑ πείσουν τους συμμάχους τους μονομερώς να καταργηθούν-αποσυρθούν τα τακτικά πυρηνικά όπλα τότε η ΜΟΣΧΑ δεν έχει άλλη επιλογή, από το να προχωρήσει προς την ίδια κατεύθυνση. Με εξαίρεση τη ΤΟΥΡΚΙΑ, όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι σχετικά ευέλικτες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ΓΑΛΛΙΑ θεωρεί ότι η διατήρηση κάποιων όπλων στην Τουρκία, αποτρέπει την ΑΓΚΥΡΑ από το να προχωρήσει στην κατασκευή δικής της ατομικής βόμβας. Στην ΕΣΘΟΝΙΑ τον περασμένο Απρίλιο η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ έκανε αναφορά στο θέμα της απόσυρσης των τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μια συμφωνία με την ΜΟΣΧΑ ότι θα πράξει ανάλογα.

Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία στον ανώτατο δυνατό βαθμό να καταργήσουν ορισμένα απαρχαιωμένα πυρηνικά όπλα, ενώ ασφαλείς πληροφορίες μου φέρουν τον ΓΓ/ΝΑΤΟ ΦΟΓΚ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ να ανοίγει το θέμα εκ νέου μέσω της κυκλοφορίας ενός κειμένου στα τέλη ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ με σκοπό να έχει τις θέσεις των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας στο θέμα των μη-στρατηγικού χαρακτήρα τακτικών πυρηνικών όπλων στα πλαίσια του ΝΑΤΟΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ CONCEPT και του πυρηνικού δόγματος του ΝΑΤΟ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top