GuidePedia

0
Μία από τις βασικές συνέπειες των τελευταίων επιθέσεων του PKΚ στα αστυνομικά τμήματα στις πόλεις της Τουρκίας ήταν η αντίδραση του τοπικού τουρκικού πληθυσμού, που βλέπει τα όργανα του κράτους,, να μην μπορούν να αντιδράσουν στα χτυπήματα της κουρδικής οργάνωσης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών από ομάδες Τούρκων πολιτών, προφανώς με κάποια έμμεση πολιτική υποστήριξη και καθοδήγηση, με στόχο την εκδίκηση κατά των Κούρδων που συμμετείχαν στις επιθέσεις αυτές, αλλά και κατά του ντόπιου κουρδικού πληθυσμού. Και αυτό διότι μπορεί στην Ν. Αν. Τουρκία η πλειονότητα του πληθυσμού να είναι κουρδική, όμως σε περιοχές όπως στην Μαύρη θάλασσα, στην νότια Τουρκία και στην δυτική Τουρκία οι πληθυσμοί είναι μεικτοί, Τούρκοι και Κούρδοι.

Έτσι πρόσφατα μετά από επίθεση του PKΚ στην πόλη Dörtyol της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και μετά από αιματηρό καυγά μεταξύ Κούρδων και Τούρκων σε καφενείο της πόλης Ýnegöl στην επαρχία Bursa στην δυτική Τουρκία, ξέσπασαν σοβαρές ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του κουρδικού πληθυσμού, που πέρασαν σχεδόν αδιάφορα από τα ελληνικά ΜΜΕ πλήν από μερικές εξαιρέσεις.

Κατα τη διάρκεια αυτών των ταραχών, είχαμε απόπειρες λιντσαρίσματος Κούρδων από Τούρκους, καταστροφή καταστημάτων Κούρδων, την πολιορκία του αστυνομικού σταθμού στην πόλη Dörtyol από μαινόμενους Τούρκους με αίτημα την παράδοση των ενόχων της επίθεσης στο πλήθος, (άσχετα αν τελικά είχαν συλληφθεί οι λάθος άνθρωποι,) καθώς και κινητοποίηση της Στρατοχωροφυλακής για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη Dörtyol.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτής της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται ήταν η προχθεσινή επίθεση του PKΚ στην παραθαλάσσια πόλη Akkus (50.000 κατοίκων) στην επαρχεία Ordu στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας. Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός Τούρκου λοχία και τον τραυματισμό δύο στρατιωτών ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών του τουρκικού Στρατού σε 90 νεκρούς και 181 τραυματίες από τις αρχές Μαρτίου. Μετά την επίθεση, πλήθος εξαγριωμένων Τούρκων μαζεύτηκε έξω από το νοσοκομείο που είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες και ζητούσαν εκδίκηση.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται η συγκομιδή των φουντουκιών στην επαρχεία Ordu, βασική πηγή εισοδήματος για την περιοχή και σε αυτήν συμμετέχουν χιλιάδες Κούρδοι που έχουν έρθει από την Ν. Αν. Τουρκία. Αξιοποιώντας αυτήν την μετακίνηση των Κούρδων χωρικών, μαχητές του PKK έχουν εισέλθει στην περιοχή και πραγματοποιούν επιθέσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον κυβερνήτη της επαρχίας καλύτερο έλεγχο των Κούρδων που έρχονται στην περιοχή τους για εργασία. Αυτό όμως που προκύπτει από τα γεγονότα αυτά είναι ότι φαίνεται πως το PKK αξιοποιεί την φυλετική διαφοροποίηση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, προκαλώντας περεταίρω ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο βασικών εθνοτικών ομάδων της Τουρκίας με επιλεγμένα χτυπήματα.

Η στοχοποίηση των περιοχών φαίνεται να έχει γίνει με γνώμονα την επαύξηση της έντασης, γεγονός που εισάγει τον αγώνα των Κούρδων σε μία νέα διάσταση αυτή της πρόκλησης του εθνοτικού διαχωρισμού απόρροια των διεθνοτικών συμπλοκών και αντιπαραθέσεων. Δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη η σταδιακή απομάκρυνση των εθνοτικά Τούρκων που ζούν στις περιοχές που κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο στην Ν. Αν. Τουρκία, καθώς και η κλιμακωτή αύξηση των περιστατικών όπως αυτά που συνέβησαν στις πόλεις Dörtyol και Ýnegöl.

Ίσως τελικά τα χτυπήματα του PKK μέσα στα αστικά κέντρα να μην έχουν ως στόχο τους τόσο τον τουρισμό και την οικονομία της Τουρκίας, όσο την πρόκληση εχθρότητας μεταξύ Κούρδων και Τούρκων Στόχος είναι η σύγκρουση και η γκετοποίηση των κοινοτήτων όπου υπάρχουν μεικτοί πληθυσμοί, χωρίς να αποκλείονται μέχρι και μετακινήσεις πληθυσμών αυτή τη φορά όχι λόγω της πολιτικής του τουρκικού Στρατού, αλλά λόγω της αιματηρής αντιπαλότητας μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα, αφού αυτοί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες αυτής της τακτικής στην Αλεξανδρέττα, και στην Κύπρο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top